Najnovije vesti

ARKANOVA KUMA BILA JE UMEŠANA U ATENTAT NA KIRU GLIGOROVA: Postoje četiri verzije o zločinu koji je ostao nerazjašnjen, a Stanislava je bila izdala stan jednom od atentatora
Foto: Beta AP

tajna KRALJICE KOKAINA

ARKANOVA KUMA BILA JE UMEŠANA U ATENTAT NA KIRU GLIGOROVA: Postoje četiri verzije o zločinu koji je ostao nerazjašnjen, a Stanislava je bila izdala stan jednom od atentatora

Severna Makedonija

Makedonka sa srpskom adresom življenja, Stanislava Čočorovska - Poletan (48), koja je pre 10 godina osuđena na 14,6 godina robije zbog šverca skoro pola tone kokaina, puštena je iz zatvora Idrizovo na mesec dana zbog lečenja. 

 

Čočorovska je supruga Ranka Poletana, nekadašnjeg pripadnika jedinice "Tigrovi" Željka Ražnjatovića - Arkana, postala je u javnosti poznata u novembru 2000. kada se pojavila informacija da je ona jedan od glavnih igrača u duvanskoj mafiji, a uoči njenog izručenja Skoplju, Čočorovska je od makedonskih pravosudnih organa tražila da dobije status zaštićenog svedoka, u zamenu za otkrivanje organizatora šverca kokaina, ali i atentatora koji su 1995. godine pokušali da ubiju tadašnjeg makedonskog predsednika Kiru Gligorova, koji je tada ranjen. 

 

foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Čočorovska je, navodno, znala ko je i zašto hteo da ubije Gligorova, zato što je, navodno izdala stan jednom od atentatora na Gligorova, koji se nalazio blizu mesta na kome je izvršen taj zločin.

 

Makedonska policija je tada saopštila da je imala određene podatke o tome da je Čočorovska bila u blizini mesta atentata na Gligorova, baš u vreme kada je pokušano ubistvo. 

 

Tada se i špekulisalo da su u atentatu na Gligorova učestvovali jedan Srbin, koji je kasnije ubijen u Torontu, jedan Albanac sa Kosmeta i jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Postojale su i četiri verzije atentata koje nikada nisu dokazane. Prva je išla ka "srpskoj grupi", druga ka "bugarskoj grupi", treća prema mešovitoj, međunarodnoj grupi kriminalaca i četvrta ka takozvanoj "bratislavskoj vezi".

 

Pozivajući se na poveljive obaveštajne informacije, pa i one iz CIA, članovi Foruma za bezbednost i Udruženje veterana i rezervista odbrane i bezbednosti, koji su pre tri godine u Skoplju promovisali publikaciju vezanu za atentat na Gligorova, tvrdili su da su u nekim balkanskim centrima postojale opcije o vojnoj intervenciji na Makedoniju, a smetnja im je bio baš Gligorov. Atentat na njega trebao je da promeni strukturu u Makedoniji. Ideja je bila da se državi skine glava, da se rekonponuje vladajuća struktura u Makedoniji i da se ona, uoči Dejtona, uvuče u rat i rasparča.

 

Da podsetimo, u 9 sati i 50 minuta, 3. oktobra 1995. ispred hotela Bristol u centru Skoplja, eksplodirala je daljinski upravljana eksplozivna naprava postavljena u parkiranom automobilu "Ami 8" u trenutku kada je pored njega prolazio automobil makedonskog predsednika. Gligorov je preživeo atentat sa teškim povredama glave.

 

Policija je utvrdila da je u autu bilo 4,5 kilograma razornog plastičnog eksploziva semteks. Ni obimna istraga ( 188.000 legitimiranja građana, 33.000 pretresa objekata i 115.000 vozila i 30-tak privedenih ), niti nagrada od milion tadašnjih nemačkih maraka koja bi policiju dovela do počinioca, nije dala nikakve rezultate.

 

Istraga atentata na Gligorova nije stopirana, ali kako vreme prolazi, sve su manje šanse da se počinioci otkriju i kazne.

 

(Kurir.rs)

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Na pomolu novi mafijaški obračun?!

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...