PREMIJER BUGARSKE LJUT: Borisov odbio da se sastane sa Ivanovim u Sofiji
Foto: Fonet, AP

SPORNO IME MAKEDONIJE

PREMIJER BUGARSKE LJUT: Borisov odbio da se sastane sa Ivanovim u Sofiji

Severna Makedonija -

SOFIJA - Premijer Bugarske, Bojko Borisov, odbio je da se sastane s predsednikom Makedonije, Đorđem Ivanovim, zbog odnosa šefa makedonske države prema dogovorenom sporazumu o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

vanov je doputovao u posetu Bugarskoj, gde bi tokom dana trebalo da se sretne sa bugarskim kolegom Rumenom Radevim, a sutra i sa Borisovim, javlja bugarski portal 24 sata, pozivajući se na svoje izvore.

Međutim, Borisov navodno neće da se sastane s Ivanovim, a naložio je i šefici diplomatije, Ekaterini Zaharievoj, da odustane od susreta s makedonskim predsednikom.

foto: Reuters

Rumen Radev i Đorđe Ivanov danas u Sofiji

Međutim, na pitanje da li će doći do susreta Borisova i Zaharieve sa Ivanovim, iz Ministarstva spoljnih poslova u Sofiji je saopšteno: "Naš stav je principijelan i jasan, kao i cele međunarodne zajednice. Integracija u EU i NATO je ključna za budući razvoj naše susedne države, i to ne treba dovoditi u pitanje".

Problem je izbio zato što Ivanov odbija da prihvati dogovoreni sporazum sa Grčkom prema kom bi se, između ostalog, ta bivša jugoslovenska republika ubuduće zvala Republika Severna Makedonija. Ovaj sporazum bi stavio tačku na četvrt veka dug spor Grčke i Makedonije i omogućilo bi Skoplju ubrzanje evroatlantskih integracija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track