MAKEDONIJA I DALJE NA ČEKANJU: U Briselu još ne mogu da se slože oko datuma za početak pregovora
Foto: EPA / Georgi Licovski

francuska i holandijA zatežu

MAKEDONIJA I DALJE NA ČEKANJU: U Briselu još ne mogu da se slože oko datuma za početak pregovora

Severna Makedonija -

U Savetu EU za opšte poslove u Luksemburgu još nema dogovora o datumu otvaranja pregovora za Makedoniju zbog protivljenja Francuske i Holandije, koje smatraju da bi početak pregovora Skoplju i Tirani trebalo odložiti do posle evropskih izbora, u proleće naredne godine.

Diplomatski izvor iz Saveta EU rekao je u Briselu da su Pariz i Amesterdam u strahu da bi svaki početak pregovora sa novim zemljama kandidatima mogao imati negativan uticaj na njihovu domaću javnost.

Francuska i Holandija su, međutim, svesne da se prema sporazumu o imenu Makedonije, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja, nešto mora učiniti Makedoniji, posebno s obzirom na predstojeći referendum.

Druge države članice, a posebno Nemačka, smatraju da francusko-holandska opcija nije dobra.

Ministri trenutno vode neformalne razgovore u Luksemburgu o ovom pitanju.

Inače, ministri spoljnih poslova država članica EU su jutros otpočeli sednicu Saveta Evrope na temu proširenja.

Pre početka sastanka, nekoliko ministara je saopštilo svoje početne pozicije, a holandski ministar inostranih poslova Step Blok rekao je da je za njegovu zemlju važno videti dokaze da se reforme sprovode na održiv način i da je potrebno vreme.

Nemački ministar za Evropu Mihael Rot rekao je da se nada da će uspeti da ubedi Francusku i Holandiju da ne blokiraju početak pregovora sa Makedonijom i Albanijom.

Dok je ministar inostranih poslova Luksemburga Žan Ašelborn rekao da bi neotvarnje pregovora sa Makedonijom bila "politička greška".

Nesumnjivo da je ova tema duboko polarizovala države članice na one koje su "za" i one koje su "protiv", a za odluku je potreban konsenzus.

Nije isključeno da sporazum danas neće biti postignut i tema će biti prosleđena šefovima država i vlada EU u četvrtak kako bi se donela konačna odluka.

Više opcija je na stolu kako bi se pronašao kompromis sa Francuskom, kao što je davanje nagodbe za pokretanje procesa skrininga, a datum za određivanje pregovora bi došao kasnije.

Kurir.rs/Plusinfo.mk/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja