MAKEDONIJA DOBILA ZELENO SVETLO OD EU: Pregovori počinju u junu 2019. godine!
Foto: Profimedia

zaključci saveta ministara EU

MAKEDONIJA DOBILA ZELENO SVETLO OD EU: Pregovori počinju u junu 2019. godine!

Severna Makedonija -

Savet ministra EU saglasio se da pozitivno odgovori na napredak koji je Makedonija postila na putu evrointegracija, a u zaključcima Savet kaže da je "utvrdio put za otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem u junu 2019. godine".

Savet EU je posle duge rasprave postigao jedinstvo u vezi s napretkom Makedonije i Albanije na putu evrointegracija, a u zaključcima Saveta navodi se da će Skoplje i Tirana moći da otvore pristupne pregovore u junu 2019. godine ukoliko ispune određene uslove.

Odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Makedonijom je uslovljena završetkom nacionalnih parlamentarnih procedurau zemljma članicama kao i potvrdom od strane Evropskog saveta, a sve u zavisnosti od daljeg napretka koji Makedonija ostvari.

foto: Reuters / Ognen Teofilovski

"Savet naglašava da će procena napretka zavisiti o opipljivih i održivih rezultata posebno u oblastima reforme pravosuđa i proaktivnih istraga, procesuiranja i presuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala uključujći i predmete visokog progila, reforme bezbednosnih i obaveštajnih službi i javne administracije", navodi se u zaključcima.

Kada je Albanija u pitanju, Savet se saglasio da postavi put za otvaranje pristupnih pregovora u junu 2019. godine.

"Savet naglašava da je neophodno da Albanija konsoliduje napredak u oblasti reforme pravosuđa, da pruži opipljive rezultate u borbi protiv korupcije na svim nivoima i u borbi protiv organizovanog kriminala posebno kada je reč o uzgajanju i prodaji narkotika kao i da održi i produbi trenutni reformski momentum", navodi se u tekstu zaključaka Saveta EU o Albaniji.

Kurir.rs / Slobodenpecat.mk, Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja