PRIZOR KOJI KRIJE TUŽNU PRIČU: Nije problem u maloj otkupnoj ceni, problem je što cene uopšte nema! (FOTO)
Foto: Printscreen/ Facebook

NIJE IMAO IZBORA

PRIZOR KOJI KRIJE TUŽNU PRIČU: Nije problem u maloj otkupnoj ceni, problem je što cene uopšte nema! (FOTO)

Hrvatska -

Iz sela Kruševica u istočnoj Slavoniji stiže neobična fotografija koja krije jednu tužnu priču i borbu seljaka za čisto preživljavanje. Fotografiju je na Fejsbuku objavio Andrija Branković, na njoj se vidi automobil "usred ničega" i kilogrami i kilogrami višanja rasutih po polju.

Razlog? Kako se na Fejsbuku navodi, te višnje niko ne želi da kupi.

Nesrećnom voćaru ništa drugo nije preostalo nego da slasno voće baci.

Fejsbuk status prijatelja voćara iz Slavonije:

"Slika i prilika stanja u našem voćarstvu. Ovaj gospodin (moj poznanik) morao je da baciti ceo rod višanja, jer je mnogima bolje da uvoze tuđu višnju, već napola prerađenu, nego da otkupljuju našu domaću. Ista sudbina zatekla je mnoge proizvođače u Slavoniji, kao i moju porodicu. Višnja je bačena jer navodno nema dovoljno šećera u sebi i otkupljivač nije hteo da otkupit. Mene zanima, da li je moguće da takva višnja nema cenu?! Zar se i od nje nešto ne može iskoristiti? Zar je moguće da je cilj uništiti domaću proizvodnju? Da naglasim, ta višnja nije trula, samo joj fali malo šećera.

Moja porodica se bavi proizvodnjom jabuka, i tamo postoji III. klasa, iliti industrija koja ide za preradu u sok, u ratarstvu kod otkupa žitarica postoji kategorija za stočnu hranu. Zar i za takvu višnju ne postoji neka kategorija u otkupu?

I sada će se mnogi javiti i reći, zar nije mogao da je podeli siromašnima, zar nije mogao da je za nešto iskoristi. Gospodo draga, ne znate šta znači ujutro poraniti i naveče okasniti, godinu dana ulagati u to i onda ti neko kaže da to ne želi da otkupi. Ova višnja nije bačena jer je otkupna cena mala, ona je bačena jer nema cene. Ne želimo i ne damo da nas još više ponižavaju," stoji u statusu.

Kurir.rs/ Hrvatski mediji

Foto: Printscreen/ Facebook

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track