STOLTENBERG ZAEVU: Vrata NATO-a su otvorena, a vi ste na pragu
Foto: Reuters / Yves Herman

na zajedničkoj konferenciji za novinare

STOLTENBERG ZAEVU: Vrata NATO-a su otvorena, a vi ste na pragu

Severna Makedonija -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim u Briselu da su vrata Alijanse otvorena, a da je Makedonija na njihovom pragu.

"Očekujem da će vas lideri na samitu NATO 11. i 12. jula pozvati na razgovor o početku pristupanja", rekao je Stoltenberg, koji je pozdravio sporazum Grčke i Makedonije o novom imenu, uz ocenu da je to veliki uspeh i dobar primer za druge zemlje u regionu.

"Pitanje imena bilo je senka dugo vremena, ali sada je dogovor primer za svaku vrstu saradnje. Vrata NATO-a su otvorena, a vi ste na pragu. Želimo da vidimo Makedoniju stabilnu i prosperitetnu državu u regionu", kazao je Stoltenberg.

Naglasio je, međutim, da bez okončanja sporazuma, Makedonija neće moći da uđe u NATO, te dodao da očekuje da će građani te bivše jugoslovenske reublike to prepoznati kao šansu i iskoristiti je.

Na pitanje o očekivanjima od predstojećeg samita, Stoltenberg je rekao da veruje da će Makedonija biti pozvana da započne pregovore o pristupanju, a kada pregovori o priključenu budu okončani i rasprava o statusu završena, ona će postati punopravna članica Alijanse.

Premijer Zaev je rekao da očekuje da će ishod referenduma o sporazumu Grčke i Makedonije, planiran za jesen, biti pozitivan.

"Republika Makedonija je izgradila mostove za rešavanje sporova sa susednim

zemljama. Sporazum sa Grčkom otključao je proces kako bi konačno postala deo NATO. Korak po korak, za samo godinu dana naša zemlja je postigla ono što niko nije mogao ni da predvidi. Snažna volja za rešavanje sporova donela nam je mnogo sretnih vesti. Sada imamo nešto konkretno na čemu bismo mogli da usjedinimo. Recimo 'da' našoj budućnosti", kazao je Zaev.

Očekivanja Makedonije su, prema njegovim rečima, da postane 30-ta članica NATO i da se zastava te države zavijori na jarbolu ispred sedišta te vojne alijanse.

Kurir.rs/Sloboden pečat/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja