VIKILIKS RAZBIO NIKOLU GRUEVSKOG: Bivši makedonski premijer još 2008. prihvatio naziv Republika Severna Makedonija, pokazuju američke depeše
Foto: Profimedia, EPA

objavljeno

VIKILIKS RAZBIO NIKOLU GRUEVSKOG: Bivši makedonski premijer još 2008. prihvatio naziv Republika Severna Makedonija, pokazuju američke depeše

Severna Makedonija -

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski i bivši makedonski predsednik Branko Crvenkovski početkom 2008. složili se sa promenom naziva države u "Republika Severna Makedonija", ali samo ako promena podrazumeva priznavanje makedonskog jezika i nacionalnosti.

Ovo se može pročitati u dokumentu američke ambasade u Skoplju koje je objavio "Vikiliks", a prenosi grčki list Katimerini.

Poverljivi i tajni dokument, pod nazivom "Šta treba da urade Makedonci da reše spor" je arhiviran 29. jula 2008. godine, a potpisao ga je lično tadašnji ambasador SAD u Makedoniji, Žilijen Milovanović. Iz sadržaja u prvom delu izveštaja se jasno može primetiti da je Milovanović došao do ovih zaključaka nakon razgovora sa tadašnjim predsednikom Brankom Crvenkovskim, a kasnije i sa premijerom Nikolom Gruevskim.

Tajni dokumenti koje je objavio "Vikiliks" otkrivaju da se ciljevi Makedonije nisu mnogo promenili u poslednjoj deceniji i dogovor na Prespanskom jezeru između Makedonije i Grčke u velikoj meri podseća na saglasnost i uslove iz 2008. godine od strane tadašnjeg premijera Nikole Gruevskog.

"Američka ambasada u Skoplju smatra da je makedonska vlada spremna, kako bi se otvorio put za članstvo u NATO-u i EU da prihvati ime Republika Severna Makedonija, koji će se koristiti u svim međunarodnim organizacijama", pre 10 godina je napisao američki ambasador Milovanović.

Ona objašnjava da bi trebalo da se koristi termin "makedonski" za jezik, ali da bi trebalo da se napravi poseban sporazum kako bi se odobrio naziv za internu upotrebu u UN.

Komentarišući dokumenta po kojima je Nikola Gruevski prohvatio promenu ustavnog ime, makedonski premijer Zoran Zaev naglasio da predstavljaju još jedan razlog da budemo jedinstveni i obezbedimo sigurnu budućnost za Makedoniju.

Gruevski je odbacio navode i ocenio to kao"uzaludni pokušaj aktuelne vlasti" i "glupost". "Ovo su beskorisni pokušaji vlade, a verovatno će ih biti još. Sada su u kampanji i slušaćemo različite gluposti. Jasno je zašto sam na sudu i zbog čega je ovo klasičan politički progon i mučenje", rekao je Gruevski na konferenciji za novinare.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track