Najnovije vesti

VMRO-DPMNE ISKLJUČIO POSLANIKE KOJI SU GLASALI ZA IZMENE Mickoski: Razočarali su me!
Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

kaznene mere

VMRO-DPMNE ISKLJUČIO POSLANIKE KOJI SU GLASALI ZA IZMENE Mickoski: Razočarali su me!

Severna Makedonija

Izvršni komitet najjače makedonske opozicione stranke VMRO-DPMNE doneo je odluku, na vanrednoj sednici u petak uveče, da iz članstva isključi poslanike koji su glasali za izmene Ustava radi primene Prespanskog sporazuma, izjavio je lider te stranke Hristijan Mickoski.

"Poslanici VMRO-DPMNE koji su postupili protivno partijskom stavu i volji građana jednoglasno usvojenim i u Izvršnom i u Centralnom komitetu i u koordinaciji s poslaničkom grupom, razočarali su me", rekao je Mickoski.

Kako je portparol VRMO-DPMNE naveo, zbog toga je sinoć partijski Izvršni komitet održao vanrednu sednicu i, na njegov predlog, jednoglasno usvojio odluku da te poslanike isključi iz članstva u stranci.

foto: Printscreen YouTube/Televizija 24

Iz članstva su isključeni Elizabeta Kančeska-Milevska, Emilija Aleksandrova, Nola Ismajloska Starova, Sašo Vasilevski, Ljuben Arnaudov, Krsto Mukoski i Zekir Ramčilović.

Prema nekim navodima, naglasio je, nekima od njih je, između ostalog, ponuđen i novac u zamenu za glasanje, ali njihov postupak, zaključio je Mickoski, ne može se opravdati.

foto: Plusinfo.mk

Makedonsko Sobranje prihvatilo je u petak uveče predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Četvoro od poslanika opozicije koji su glasali za izmene Ustava opuženi ranije u predmetu Specijalnog javnog tužilaštva za nerede izazvane u parlamentu 27. aprila prošle godine, kada je Albanac Taljat Dzaferi izabran za predsednika parlamenta.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Sloboden pečat/Borče Popovski

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...