Najnovije vesti

NOVE DVE OPTUŽNICE ZA GRUEVSKOG: Afera Talir tereti bivšeg premijera za nelegalno  finansiranje stranke i izgradnju sedišta VMRO-DPMNE
Foto: Sloboden Pečat, EPA

oštro

NOVE DVE OPTUŽNICE ZA GRUEVSKOG: Afera Talir tereti bivšeg premijera za nelegalno finansiranje stranke i izgradnju sedišta VMRO-DPMNE

Severna Makedonija

Makedonsko specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore podiglo je danas još dve optužnice kojima je obuhvaćen i odbegli bivši premijer Nikola Gruevski.

Obe optužnice podignute su u slučaju "Talir" - za nelegalno finasiranje stranke VMRO-DPMNE i za nezakonitu izgradnju sedišta te partije u vreme dok je Gruevski bio njen predsednik i premijer Makedonije.

Specijalno tužilaštvo je zatražilo da sud odredi pritvor Gruevskom, koji je u utorak dobio azil u Mađarskoj, gde je pobegao da bi izbegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog nezakonite kupovine blindiranog Mercedesa dok je bio premijer.

Protiv Gruevskog, makedonskog premijera od 2006. do 2016. godine, u toku su još četiri sudska procesa po optužnicama Specijalnog tužilaštva.

Uz Gruevskog, optužnicom za nezakonito finasiraranje VMRO-DPMNE od 2009. do 2015. godine, obuhvaćeni su i tadašnji generalni sekterar stranke Kiril Božinovski, tadašnji ministar za transport i veze Mile Janakievski, sadašnji poslanik Ilija Dimovski, kao i Leko Ristovski, Elizabeta Čingarovska i sama stranka VMRO-DPMNE.

Oni su optuženi da su u gotovini dobili najmanje 4,6 miliona evra za stranku i da su zatim organizovali da taj novac bude uplaćen na partijski račun u vidu uplata različitih građana.

Gruevski, tadašnji lider stranke, tereti se da je od 2009. do 2015. godine "zloputrebom službenog položaja, suprotno zakonima o finansiranju političkih partija i sprečavanju korupcije, obezbeđivao finansije iz anonimnih i protivpravnih izvora za političku partiju VMRO DPMNE".

U tome su mu, prema optužnici, pomagali Božinovski i Janakievski, koji su "vršili pritisak na predstavnike pravnih lica koja su imala dogovore o javnim nabakama sa državnim organima, javnim preduzećima ili lokalnom samoupravom, da obezbede novac za finasiranje VMRO-DPMNE kao protivuslugu za dobijene javne nabavke i realizovani profit".

Drugom optužnicom u slučaju "Talir" - za nezakonitu izgradnju sedišta VMRO-DPMNE u centru Skoplja, ponovo su obuhvaćeni Gruevski i Božinovski, koji su, kako se navodi, nezakonito sklopili ugovor s firmom DG Beton iz Skoplja, što prema zakonu nisu smeli da urade jer je ta kompanija imala dogovor za javne nabavke s drugim državnim institucijama.

Prema toj optužnici, Gruevski i Božinovski su iskoristili zavisnost firme Beton od vladajuće stranke, jer je više od 75 odsto njenih prihoda u 2011. i 2012. godini bilo od javnih nabavki. U optužnici se navodi da su oni, suprotno zakonu, skopili ugovor kojim su "pribavili znatnu imovinsku korist za VMRO-DPMNE od 8,25 miliona evra".

Uz Gruevskog, Specijalno tužilaštvo vodi sudske procese i protiv Janakievskog i Božinovskog, koji su od prošle sedmice u pritvoru, uz obrazloženje da su i oni planirali bekstvo iz Makedonije.

Kurir.rs/Beta/Sloboden pečat

Foto: Sloboden pečat

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...