Najnovije vesti

CRNOGORSKI ADVOKATI OJADILI DRŽAVU: Njih 16 nije platilo porez u vrednosti 2,5 miliona evra
Foto: Profimedia

provera

CRNOGORSKI ADVOKATI OJADILI DRŽAVU: Njih 16 nije platilo porez u vrednosti 2,5 miliona evra

Crna Gora

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici proverava 16 advokata kako bi utvrdilo da li su u svom poslovanju utajili porez.

Kako piše Dan, u tužilaštvu sumnjaju da su ti advokati utajom poreza i doprinosa pričinili štetu državnom budžetu u iznosu od oko dva i po miliona evra.

Centralna banka (CBCG) je početkom godine blokirala 51 advokatsku kancelariju zbog ukupnog duga od oko 820.000 evra. Ranije je na osnovu podataka Poreske uprave objavljeno da je 1. juna 2017. godine najveći broj advokata u Crnoj Gori, njih 716, imao neizmirene poreske obaveze u ukupnoj vrednosti od 6.846.113 evra.

Oko 200 advokata je dugovalo više od 10.000 evra, a 514 ispod tog iznosa. Jedan broj advokata koji duguju porez podnio je zahtev za reprogram poreskog duga. U takvim slučajevima pomera se rok za plaćanje poreza bez kamate na 60 rata. Uz to, advokati su sada obavezni da po sklopljenom dogovoru plaćaju i dospele obaveze. Advokati su tvrdili da je otplata duga, ali i prispeli obaveza otežana, jer su klijenti koji redovno plaćaju advokatske usluge retki.

Advokatska komora broji 840 advokata, od čega njih 420 radi u Podgorici. Oni porez plaćaju shodno izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica koji je stupio na snagu u januaru 2014. godine. Prema tom zakonu, advokatima se ne priznaje pravo da plaćaju porez u paušalnom iznosu.

Kurir.rs/CDM

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...