MICKOSKI OBEĆAO HANU: VMRO-DPMNE neće bojkotovati predsedničke izbore
Foto: EPA/Malton Dibra

bojkot nije znak demokratske zrelosti

MICKOSKI OBEĆAO HANU: VMRO-DPMNE neće bojkotovati predsedničke izbore

Severna Makedonija -

Komesar EU za proširenje Johanes Han izjavio je da je od lidera makedonske opozicije Hristijana Mickoskog dobio uveravanja da VMRO-DPMNE neće bojkotovati predstojeće izbore za predsednika Severne Makedonije.

Han je rekao da je od Mickoskog dobio snažna uveravanja da će najveća opoziciona partija igrati kostruktivnu i zrelu ulogu u predstojećim predsedničkim izborima i dodao da nema razloga da sumnja u to.

Han je tako odgovorio na konstataciju da ima glasina da bi VMRO-DPMNE mogla da bojkotuje drugi krug predsedničkih izbora, ističući da "bojkot nije znak demokratske zrelosti".

Mickoski
Mickoskifoto: Sloboden pečat/Borče Popovski

"Kao što sam rekao mnogo puta, demokratija znači konstruktivnu međupartijsku saradnju i sposobnost za kompromis. Evropska perspektiva Severne Makedonije treba da se posmatra kao nacionalni, strateški cilj svih političkih snaga i konstruktivno zalaganje svih partija građanskog društva", rekao je Han.

U Severnoj Makedoniji je u toku kampanja za predsedničke izbre koja je počela 1. aprila i traje do 19. aprila u ponoć. Prvi krug glasanja će biti održan 21. aprila, a drugi 5. maja.

U trci za mesto predsednika učestvuju tri kandidata - vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski, makedonske opozicione VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska i opozicionih partija Albanaca Blerim Reka.

Kurir.rs/Beta Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track