SMENJEN PREDSEDNIK VRHOVNOG SUDA: Na mesto Vangelovskog dolazi Albanac (VIDEO)
Foto: Plusinfo.mk

korupcija

SMENJEN PREDSEDNIK VRHOVNOG SUDA: Na mesto Vangelovskog dolazi Albanac (VIDEO)

Severna Makedonija -

Sudski savet Severne Makedonije razrešio je danas predsednika Vrhovnog suda Jovu Vangelovskog zbog "nestručnog i nesavesnog obavljana dušnosti".

Zahtev za razrešenje Vangelovskog sa najviše sudske funkcije podnet je zbog toga što je svojevremeno kontroverznom odlukom spasio biznismena Seada Kočana, osumnjičenog u slučaju "Trust" Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovre, da ne ide u pritvor.

Jovo Vanglovski je u izjavi za portal A1 on najavio da će podneti žalbu nakon što dobije odluku za razrešenje, jer smatra da je Suddski savet u u tom postupku napravio mnogo povreda.

Za 59-godišnjeg Vangelovskog se u medijima pisalo da je radi pod uticajem vrha VMRO DPMNE, da je kum sa uticajnim članom te stranke i bivšim predsednikom palamenta Trajkom Veljanovskim, a ime mu se pominjalo i u prisluškivanim razgovrima.

Funkciju predsednika Vrhovnog suda obavljao u dva navrata. Prvi put od 2008. do 2012, a drugi put je izabran 2017. u vreme kada se zemlja, zbog duboke politilčke krize, pripremala za vanredne parmentarne izbore.

Razrešeni predsednik Vrgovnog suda Severne Makedonije Jovo Vangelovski, koji je u delu medija i makedonske javnosti poznat pod nadimkom "Jovo Prevara", ima pravo žalbe na odluku Sudskog saveta.

Za vršioca dužnosti predsednika Vrhovnog suda postavljen je sudija Faik Arslani.

Kurir.rs/Beta Foto: Plusinfo.mk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track