ZAEV PITAO BORISOVA: Kako je moguće da su samo Makedonci nastali od Bugara?
Foto: EPA / Georgi Licovski

istorijski rebus

ZAEV PITAO BORISOVA: Kako je moguće da su samo Makedonci nastali od Bugara?

Severna Makedonija -

U pokušaju da bivšem bugarskom kolegi Bojku Borisovu ukaže na svu apsurdnost stava Sofije o makedonskom identitetu, premijer Zoran Zaev ga je upitao kako je moguće da su samo Makdonci nastali od Bugara.

Zaev je na jutrošnjem brifingu ispričao da ga je Borisov ranije pitao kako tumači to o makedonskim korenima, a on mu je, kazao je, odgovorio da je u nauci poznato da su ljudi postali od majmuna, a da religija propoveda da smo potomci Adama i Eve.

"A kako to da su samo Makedonci postali od Bugara i obrnuto u celom svetu", upitao je kaže Borisova.

Zaev je ponovio da je problem sa Bugarskom smešan.

"Kažu da prihvataju stvarnost makedonskog identiteta i jezika, ali žele da vide korene", rekao je makedonski premijer, preneo je portal Plusinfo.

Dodao je da bi istorijsko-prosvetna komisija trebalo da razradi sve moguće aspekte i pronađe rešenje za sve istorijske ličnosti i da nas tako učine prijateljima, a ne da nas dele.

"Ne predajem se, jer Evropska unija nema alternativu. Nastavljamo evropeizaciju kod kuće, ali nije isto kao evropeizirati se kroz pregovarački proces, kroz poglavlja. Kroz poglavlja i klastere milioni dolaze kao podrška kako bi vas motivisali i podstakli da zaista pokažete vrednosti i efekte reformi u zemlji", rekao je Zaev.

Ocenio je da je bugarski narod na prethodnim izborima pokazao da želi evropsko rukovodstvo koje rešava probleme.

Kurir.rs / Tanjug, Foto: EPA/Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track