ZAEV OTKRIO DETALJE NESREĆE Jedan od preživelih mi je rekao da su čuli jaku eksploziju dok su spavali, stradali mahom mladi
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

jeziva tragedija

ZAEV OTKRIO DETALJE NESREĆE Jedan od preživelih mi je rekao da su čuli jaku eksploziju dok su spavali, stradali mahom mladi

Severna Makedonija -

Saučešće svim građanima. Ja sam ispred bolnice u Sofiji. Želimo da vidimo naše sugrađane koji su uspeli da prežive. Stupio sam u kontakt sa jednim od ljudi, koji nam je objasnio da su čuli veliku eksploziju dok su spavali. Nekoliko ljudi je uspelo da razbije prozore i spase se, rekao je premijer Zoran Zaev za Utrinski brifing.

- Onda idemo kod premijera Bugarske da dobijemo prve informacije. Preživeli su van životne opasnosti. Većina su mladi ljudi. Nažalost, 12 dece mlađih od 18 godina, a drugi su od 20-30 godina, rekao je za UB premijer Zaev, a prenosi slobodenpecat.

Zoran Zaev
foto: EPA / VAIOS CHASIALIS

MIA prenosi da je autobus pripadao agenciji "Besa trans" i da pre prevozio putnike sa ekskurzije u Istanbulu.

Kako prenosi Dojče vele, preživele su dve žene i pet muškaraca, a tela žrtava su izgorela do neprepoznatljivosti.

Ministar unutrašnjih poslova Bugarske Bojko Raškov koji se nalazi sa premijerom Stefanom Janevim na mestu nesreće autobusa, rekao je da će uzrok biti detaljno razjašnjen tokom istrage.

Ovaj pravac je jedan od najtežih u Bugarskoj, ima ogromnu nivelaciju i veliku koncentraciju saobraćaja, prenosi MIA.

Podsetimo, u stravičnoj nesreći u zapadnoj Bugarskoj zapalio se autobus u kom su bili građani Severne Makedonije. Od 53 putnika, 46 je poginulo, a 7 je zbrinuto u bolnici u Sofiji.

Kao moguće uzroke nesreće autobusa sa severnomakedonskim tablicama u Bugarskoj, direktor bugarske policije Borislav Sarafov naveo je "grešku vozača ili za sada neutrvđenu tehničku neispravnost" vozila, javila je agencija MIA.

Bugarskih ministar unutrašnjih poslova Bojko Raškov rekao da je zaštitna ograda auto-puta probijena i da je požar u autobusu možda izbio kao posledica kontakta vozila sa ogradom.

Ministar Raškov je u međuvremenu izjavio da je ustanovljeno da su tela svih poginulih imala teške opekotine, preneo je BBC.

Najmlađa žrtva je imala 17 godina, a proces identifikacije otežava što su tela izgorela i neprepoznatljiva su, prenosi portal Novinite.

Prve informacije govore da u autobusu nije bilo bugarskih državljana.

Iz Skoplja je stigla potvrda da se premijer Severne Makedonije Zoran Zaev uputio u Bugarsku i da su sa njim krenuli ministar zdravstva Venko Filipče i ministar spoljnih poslova Bujar Osmani.

02:04

JEZIVI SNIMCI IZ BUGARSKE! Zvaničnici užasnuti: Tragedija nije za gledanje, ČEKA SE NA IDENTIFIKACIJU POGINULIH

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track