DRUGA TRAGEDIJA ZA MANJE OD TRI GODINE MAKEDONSKIH AUTOBUSA SA VELIKIM BROJEM ŽRTAVA Autobus 2019. pao u provaliju
Foto: STR / AFP / Profimedia

podsećanje na užas

DRUGA TRAGEDIJA ZA MANJE OD TRI GODINE MAKEDONSKIH AUTOBUSA SA VELIKIM BROJEM ŽRTAVA Autobus 2019. pao u provaliju

Severna Makedonija -

Najmanje 46 osoba poginulo je u teškoj saobraćajnoj nesreći u kojoj se zapalio makedonski autobus na autoputu "Struma", preneo je BGNES.

Autobus je prevozio 53 osobe na relaciji Istanbul-Skoplje. Među poginulima je 12 maloletnika, među kojima i dvoje blizanaca. U nesreći je poginuo i vozač. Sedmoro preživelih primljeno je u bolnicu Pirogov u Sofiji.

Za manje od tri godine ovo je druga velika autobuska tragedija, sa mnogo žrtava.

0413725363, nesreća, Severna Makedonija
foto: STR / AFP / Profimedia

Kako podseća Kurir.mk, 13. februara 2019. godine u blizini sela Laskarci, na magistralnom putu Skoplje-Tetovo, oko 17 časova dogodila se autobuska nezgoda u kojoj je život izgubilo 16 osoba.

Autobus "Durmo tursa" je potom sleteo sa puta Tetovo-Skoplje i probio se kroz zaštitnu ogradu auto-puta, pao u provaliju.

U Gostivaru je 14. februara održana komemoracija za nastradale u nesreći, a trodnevna žalost proglašena je i na opštinskom nivou.

0413725235, nesreća, Severna Makedonija, autobus
foto: STR / AFP / Profimedia

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju podnelo je prijavu protiv šest osoba, osumnjičenih da su počinile teška dela protiv bezbednosti ljudi i imovine u saobraćaju, koja su za posledicu imala tešku saobraćajnu nesreću u autobusu u kojoj je život izgubilo 16 osoba. a povređeno je ukupno 38 putnika.sa teškim telesnim i telesnim povredama.

- U periodu od 02.07.2018.godine do 13.02.2019.godine, okrivljeni vlasnik transportnog preduzeća i okrivljeno lice odgovorno za vozni park prevoznika, nisu poštovali propise o bezbednosti autobuskog saobraćaja za javni prevoz. Iako su bili svesni da može doći do štetnih posledica, doveli su u opasnost ljude koji su kobnog dana prevezeni u autobusu na relaciji Skoplje-Gostivar - navodi se u saopštenju javnog tužilaštva.

Slučaj "Laskarci" ''zaglavio je u sudskim lavirintima'' i pretvorio se u najduže suđenje za saobraćajnu nesreću, iz koje se gotovo nije izvukla pouka o bezbednosti autobusa koji prevoze putnike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja