BAKLJADA ISPRED VLADE U SARAJEVU: Hiljade rudara traže svoja prava i neće odustati, političarima poručuju: LOPOVI, LOPOVI! VIDEO
Rudarska bakljada u Sarajevu, Foto: Avaz.ba/A.Saračević

HRABRO

BAKLJADA ISPRED VLADE U SARAJEVU: Hiljade rudara traže svoja prava i neće odustati, političarima poručuju: LOPOVI, LOPOVI! VIDEO

Bosna i Hercegovina -

Radnici sedam rudnika u FBiH, koji posluju u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH, okupili su se danas na protestu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo pravilnicima o platama i radnom učinku.

Organizatori očekuju da im se pridruži više od hiljadu rudara koji će zatražiti stavljanje van snage spornih pravilnika, smenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH i direktora rudnika uglja u sastavu tog preduzeća, kao i uvezivanje radnog staža radnicima.

Takođe će zatražiti utvrđivanje minimalne plate od hiljadu KM u rudarstvu u FBiH. Iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, inače organizatora današnjeg protesta, ranije su kazali da su sve vrijeme bili spremni za socijalni dijalog, ali da nije bilo razumivanja poslodavca. Tokom protesta čuli sus e i povici: Lopovi. Lopovi!

U jutarnjim je satima, podsetimo, u znak podrške rudarima koji dolaze na proteste u Sarajevo, obustavljen rad u sedam rudnika u FBiH, koji su u vlasništvu Elektroprivrede. Predsednik Sindikata Sinan Husić potvrdio je da se radi o radničkom neposluhu ukupno 6.800 rudara u FBiH, koji je počeo jutros u sedam sati. "Ovo nije simbolična obustava, a do kada će trajati ne zavisi od nas, nego od predstavnika vlasti FBiH, menadžmenta rudnika i Elektroprivrede BiH", rekao je Husić za RSE.

Kurir.rs/Vijesti.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track