NATO DIGAO CENE STANOVA U SKOPLJU: Da li će kvadrat u makedonskoj prestonici dostići i 2.000 evra? VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

procene

NATO DIGAO CENE STANOVA U SKOPLJU: Da li će kvadrat u makedonskoj prestonici dostići i 2.000 evra? VIDEO

Severna Makedonija -

U Makedoniji je krenula spirala cena, počela je sa hranom, nastavlja se sa energijom, a stanovi će poskupeti zbog povećanja cena građevinskog materijala.

Navodi se da će cene stanova u Skoplju dostići i do 2.000 evra po kvadratu. Do danas, kada će poskupiti stambeni kvadrat i građevinske parcele, na današnjem Jutarnjem brifingu razgovarali smo sa Ivicom Jakimovskim iz GoldenArta koji je i predsednik građevinske komore Privredne komore Makedonije.

Sada smo ponovo na početku neke građevinske ekspanzije.

– Imali smo period od dve godine pandemije što se odrazilo na energetsku krizu koja se odrazila na cene građevinskog materijala koje su značajno porasle. Ne bih išao toliko daleko da bih rekao da bi cena išla do 2000 evra po kvadratu, ali je tačno da kada država postane članica NATO-a, postoje određena pomeranja na tržištu nekretnina. Ali nakon uvođenja moratorijuma na izgradnju, postojala je veća potražnja od ponude stambenih objekata. Inače, formiranje cene zavisi od toga kada je počela gradnja jer se objekat gradi na duži period, kaže Jakimovski.

Dodaje da su nekretnine najsigurnija, najstabilnija investicija. Nekretnine su neophodne za život, ali u vreme krize to je najsigurnija investicija, kaže Jakimovski.

Prema njegovim rečima, u poslednjih deset godina način života se promenio. Manji stanovi od 40-45 kvadrata sada su traženi i kupuju ih uglavnom mladi ili stariji ljudi, rekao je on.

Kurir.rs/Sloboden pečat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track