INCIDENT U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Svađa i guranje poslanika tokom rasprave o francuskom predlogu za ulazak u EU
Foto: Sloboden Pečat

put ka eu

INCIDENT U MAKEDONSKOM PARLAMENTU: Svađa i guranje poslanika tokom rasprave o francuskom predlogu za ulazak u EU

Severna Makedonija -

U parlamentu Severne Makedonije nastavljena je rasprava predstavnika Vlade i opozicije o francuskom predlogu za početak pregovora Severne Makedonije sa EU.

Skopski mediji javili su večeras da je u Sobranju "u tenzičnoj atmosferi" nastavljena rasprava kao i da je je, navodno, sprečen incident kada je izbila svađa i koškanje dvojice poslanika.

Kako prenose lokalni mediji, u trenutku kada se Dimitar Apasiev iz Levice vraćao na poslaničko mesto, došlo je do svađe sa poslanikom SDSM Martinom Kostovskim.

Njih dvojica su počeli da se guraju, nakon čega je nekoliko poslanika sa obe strane došlo da ih razdvoji i spreci veći incident.

Apasiev i Kostovski nastavili su sa uvredama i međusobnim provokacijama.

Rasprava je praćena uvredama, u bučnoj i napetoj atmosferi, javila je makedonska radio-televizija (MRT) u izveštaju sa sednice.

"Zločinci, ksenofobi, nasilnici, izdajnici – to je rečnik poslanika vlasti i opozicije u debati o pregovaračkom okviru. Sviraju vuvuzele, poslanici objašnjavaju jedni drugima ko je veći patriota", navodi MRT.

Okvir je najveći antievropski dokument i predlog koji će zapečati sudbinu zemlje, kažu u VMRO-DPMNE, a poslanici iz vlasti su uzvratili da je opozicija važna za vlast, ali "ne želi da čuje istinu da čvrsto koračamo ka Evropi".

Poslanici će nakon rasprave morati da se izjasne o predlogu zaključaka, koje svaka vlada treba da poštuje, navodi MRT.

VMRO-DPMNE sa još nekim opozicionim strankama oštro se protivi usvajanju francuskog predloga jer, kako tvrde, on sprovodi bugarizaciju Severne Makedonije.

Vlada Republike Severne Makedonije javno je danas osudila kao "krajnje necivilizovane" napade i uvrede koje su u Sobranju izneli poslanici VMRO-DPMNE prema visokim predstavnicima Evropske unije, saopšteno je večeras u Skoplju.

"Najoštrije osuđujemo govor mržnje koji opozicija ovih dana uporno širi i pokušava da nametne javnosti sa skupštinske govornice, ali i iz blokada i protesta na ulici. Osnovni cilj ovih sramnih i prizemnih napada je da se opstruira put Republike Severne Makedonije u procesu evropskih integracija", saopštila je Vlada u Skoplju.

Stavovi Vlade Republike Severne Makedonije su jasni i mi smo čvrsto opredeljeni da postanemo deo evropske porodice gde pripadamo, štiteći nacionalne interese i makedonski jezik. Zato će Vlada svim svojim kapacitetima nastaviti da radi na prosperitetu zemlje i njenom punopravnom članstvu u Uniji, navedeno je u saopštenju.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track