PUCNJEVI ODJEKNULI OHRIDOM: Ispaljeno osam metaka na na bugarski klub koji nosi ime cara Borisa, Hitlerovog saveznika
Foto: Shutterstock/Fabio Nodari, Shutterstock/ eivanov

napetost sve jača

PUCNJEVI ODJEKNULI OHRIDOM: Ispaljeno osam metaka na na bugarski klub koji nosi ime cara Borisa, Hitlerovog saveznika

Severna Makedonija -

Nezadovoljstvo imenom „Car Boris Treći“, koje nosi bugarski klub u Ohridu, eskaliralo je – juče uveče oko 19 časova odjeknuli su pucnji u prostorijama u centru grada, piše Sloboden pečat.

Incident je izazvao niz reakcija i u Sofiji i u Skoplju - makedonski državni vrh je napad okarakterisao kao vandalski čin, a Bugarska se nije složila sa ovom kvalifikacijom i nazvala ga teškim zločinom, o čemu je obaveštena i Evropska komisija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Youtube prtscr

Ohridska policija je saopštila da radi na rasvetljavanju slučaja, kao i onog od pre četiri dana kada su razbijena stakla na klubu, ali počinioci nijednog od dva napada nisu otkriveni.

Bugarski mediji javili su da je u klubu pronađeno osam čaura i da se na snimcima lokalnih kamera vidi kako napadač zaustavlja vozilo ispred kluba, izlazi i ispušta pištolj u prostorije, srećom niko nije povređen.

U policiji za „Sloboden pećat” nisu želeli da potvrde da li takav snimak zaista postoji, samo su odgovorili da su svi dokazi prikupljeni i da čekaju uputstva javnog tužilaštva kojim pravcima da se sprovede uviđaj.

– Slučaj nije jednostavan. Imamo mnogo različitih okolnosti koje treba istražiti, a u kontekstu napada na klub - kaže portparol SVR Ohrida Stefan Dimoski.

Vandalski čin ili oružani napad

Premijer Dimitar Kovačevski izjavio je juče da je i kada su se otvarali klubovi u Ohridu i Bitolju rekao da imena „Car Boris“ i „Ivan Mihailov“ mogu da predstavljaju provokaciju jer izazivaju negativna osećanja kod većine stanovništva u zemlji, jer se te osobe vezuju za najmračnije periode evropske istorije. On je dodao da postoji potreba za kulturnim i informativnim centrima sa nazivima koji će okupljati građane dve zemlje, a ne onima koji će izazvati negativne emocije, i pozvao građane da budu dostojanstveni i ponašaju se po evropskim manirima. Kovačevski je rekao da klubovi sa kontroverznim imenima treba da ispoštuju najnovije zakonske izmene i promene imena i najavio da je u pripremi novi zakon za saveze po nemačkom modelu.

Povodom reakcije bugarskog Ministarstva spoljnih poslova, koje se ne slaže sa makedonskim MIP-om da je incident vandalski čin, Kovačevski je odgovorio da su to reakcije Bugarske, a da Makedonija, odnosno MIP, ima svoje.

- Mogu da kažem da će uskoro imati sastanak ministara kulture dve zemlje. Najavili smo da ćemo otvoriti kulturni centar u Bugarskoj i podnećemo zahtev i razmotriće ga bugarska vlada. Tako bi trebalo da bude i sa druge strane da bismo pokazali da je ovo region saradnje zasnovan na dobrosusedskim odnosima, koji uvek zavise od svih suseda - rekao je premijer Kovačevski.

MIP Bugarske osudio je incident u Ohridu i očekuje da nadležni organi u Makedoniji u najkraćem roku pronađu počinioce.

Ministarstvo je saopštilo da je odmah obavešten Generalni konzulat Bugarske u Bitolju, nakon čega je konzul Dimitar Ivanov otišao u Ohrid i kontaktirao članove udruženja. MIP Bugarske je takođe najavio da će pozvati ambasadorku Makedonije Agnezu Rusi-Popovsku, kojoj će biti uručena protestna nota.

"Primećujemo reakciju Ministarstva spoljnih poslova Republike Makedonije, ali kategorički ne prihvatamo da se tako teška krivična dela ocenjuju kao vandalski čin“, navodi bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Skoplje
Skopljefoto: Shutterstock

MIP Makedonije izričito je osudio pucnjavu u klubu, nazvavši je u saopštenju vandalskim aktom.

Bugarska zahteva hitno pronalaženje napadača

Bugarska je dobila reakcije od predsednika Rumena Radeva, od nekoliko evroposlanika koji su osudili incident, od kopredsednika Zajedničke istorijske komisije Angela Dimitrova, a komentar je dao evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji. Radev je još jednom upozorio Makedoniju da put ka EU vodi kroz priznavanje i poštovanje prava makedonskih Bugara i bugarskog kulturno-istorijskog nasleđa. On je prokomentarisao da je to „nedozvoljen vandalski akt agresije, koji se decenijama vrši nad Bugarskom i Bugarima”.

Kopredsednik Dimitrov, koji sa timom boravi u Skoplju, rekao je da incidenti u klubu Car Boris Treći utiču na bilateralne odnose, ali ne i na rad Istorijske komisije, jer oni imaju svoj naučni pristup rešavanju problema.

- To je brutalan čin mržnje - rekao je Dimitrov.

Bugarski evropski poslanik Ilhan Čučuk, koji je izvestilac za Makedoniju u Evropskom parlamentu, taj događaj kvalifikuje kao neprijatan incident.

- Treba naći izvršioce koji će dokazati da je Makedonija država u kojoj postoji vladavina prava - rekao je Kučuk za "Sloboden pećat".

Evropski poslanik Andrej Kovačev rekao je da ovakvim aktima doprinosi atmosfera koju stvaraju i vladajuća partija i opozicija u Makedoniji.

– To su zločini, pokušaji ubistva, koji se vrše iz mržnje, iz želje da niko nema hrabrosti da se definiše kao Bugarin, da se otvoreno izjasni o svom bugarskom identitetu, o bugarskom poreklu makedonskih Bugara – rekao je Kovačev.

Predsednik nacionalističke partije "Prerodba" Kostadin Kostadinov rekao je da je eskalacija prema bugarskoj zajednici u Makedoniji sve jača i da će se nastaviti dok Bugarska ne da čvrst odgovor.

- Insistiramo da se pitanje Bugarske i Makedonije izbaci iz bilateralne saradnje. Bugarska vlada treba da pokrene to pitanje na najvišem nivou u EU – rekao je Kostadinov.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA

Evropski komesar Varhelji je, s druge strane, rekao da za svaki napad na bilo koju zajednicu u Makedoniji policija i Vlada treba da preduzmu odgovarajuće mere.

- Svestan sam jučerašnjeg napada i nadam se da će Vlada postupiti isto kao i u prethodnim slučajevima. To znači pokretanje istrage, ali i pronalaženje počinilaca – rekao je Varhelji bugarskim medijima.

On dodaje da je spreman da se sastane sa predstavnicima organizacija makedonskih Bugara ukoliko zatraže sastanak, odnosno da su mu vrata „uvek otvorena za sve zainteresovane iz bilo koje zemlje kandidata”.

(Kurir.rs/Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track