TRAŽI PREKID IZDRŽAVANJA KAZNE ZATVORA ZBOG LOŠEG ZDRAVLJA! Boki 13 optužio sud u Skoplju: Podvrgnut sam neviđenoj torturi
Foto: Printscreen/Сител Телевизија

Makedonski šoumen

TRAŽI PREKID IZDRŽAVANJA KAZNE ZATVORA ZBOG LOŠEG ZDRAVLJA! Boki 13 optužio sud u Skoplju: Podvrgnut sam neviđenoj torturi

Severna Makedonija -

Makedonski šoumen Bojan Jovanovski - Boki 13, koji se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u zatvoru "Idrizovo", optužio je danas Osnovni krivični sud u Skoplju da protiv njega sprovodi "nezapamćenu torturu".

Preko advokatskog tima Jovanovski je, kako je prenela agencija MIA, uz saopštenje, medijima dostavio i medicinsku dokumentaciju, koja, prema njima, dokazuje da je u zatvor "Idrizovo" (sa bolničkog lečenja) vraćen sa "metaplaziranim želucem, u predkanceroznom stanju i u lošem zdravstvenom stanju".

"Obaveštavam javnost da Osnovni krivični sud Skoplje, kojem sam dostavio zahtev za prekid izdržavanja kazne zatvora zbog pogoršanog zdravstvenog stanja opasnog po život, nadamnom sprovodi neviđenu torturu", naveo je Jovanovski u saopštenju koje je potpisao.

Kako je objasnio Boki 13, umesto zakonite odluke zasnovane na dokazima na zahtev za prvremen prekid izdržavanja kazne zbog lečenja, dobio je sudsko rešenje za koje, istakao je, izražava sumnju da je "falsifikovana i antidatirana po direktnom naređenju predsednika Osnovnog krivičnog suda 'Skoplje' Ivana Džoleva".

Prema rečima Jovanovskog, rešenje suda od 31. januara 2023. godine nije potpisao pokojni sudija Ognen Stavrev, koji je preminuo 4. februara, jer je, kako tvrdi pozivajući se na odluku, imala potpis sa apostrofom koji se ne poklapa sa potpisom preminulog sudije.

Boki 13, koji izdržava zatvorsku kaznu, 2. novembra 2022. bio je zadržan na lečenju u skopskoj bolnici za hirurške bolesti "Sveti Naum Ohridski", gde je iz zatvora bio doveden na kontrolni pregled.

Njegov advokat Vladimir Tufegdžić je tada rekao da je razlog za njegovo zadržavanje na hirurškoj klinici pogoršanje zdravstvenog stanja, zbog toga što ne dobija propisanu terapiju i nema adekvatno lečenje u zatvoru "Idrizovo", gde izdržava višegodišnju kaznu i da će zato nastaviti da traži privremen prekid izdržavanja kazne zbog lečenja.

Boki 13
foto: YouTube prtscr / Sitel TV

Sedam dana ranije advokat Jovanovskog je podneo zahtev direktoru Uprave za izvršenje sankcija da se njegovom klijentu odobri tridesetodnevni prekid izdržavanja kazne zbog potrebe za bolničkim lečenjem.

Bojan Jovanovski je u oktobru prošle godine pretučen u zatvoru Idrizovo, a zbog pogoršanog zdravstvenog stanja prethodno je više puta bio na dodatnim bolničkim pregledima.

Taj makedonski šoumen je od 23. juna 2021. u zatvoru "Idrizovo" na izdržavanju devetogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju "Reket", zbog iznude novca od biznismena Jordana Kamčeva.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track