DECA U KOLAŠINU SE SMRZAVAJU U UČIONICAMA I JASLICAMA: Nema lož ulja, mališani u hladnim u prostorijama dok je napolju OKO NULE
Foto: Shutterstock

SRAMOTA

DECA U KOLAŠINU SE SMRZAVAJU U UČIONICAMA I JASLICAMA: Nema lož ulja, mališani u hladnim u prostorijama dok je napolju OKO NULE

Crna Gora -

Škole i vrtići u Kolašinu prve hladne dane dočekali su bez zaliha lož-ulja jer zbog nedostatka novca još nije završena nabavka, pa učenici i deca predškolskog uzrasta u jutarnjim časovima na temperaturi oko nule borave u hladnim učionicima, što predstavlja veliki problem, kažu za "Dan" iz vrtića u tom gradu.

Iz Ministarstva prosvjte su potvrdili da su sredstva predviđena budžetom za nabavku energenata za ogrev nedovoljna i da su rebalansom tražili dodatna sredstva za raspisivanje tendera.

Direktorica Javne predškolske ustanove "Sestre Radović" iz Kolašina Jelena Šćepanović kazala je za "Dan" da uopšte nemaju lož-ulja kako bi pokrenuli grijanje za četiri obrazovne ustanove i da deca na temperaturi od jedan ili dva stepena iznad nule borave u hladnim učionicama. On ističe da se zbog problema sa grejanjem pominje i uvođenje onlajn nastave.

– Već su i moje kolege ukazale na taj problem. Nemamo grejanje jer nemamo nikakve zalihe lož-ulja da se pokrene kotlarnica koja se nalazi u sklopu osnovne škole i koja zagrejava muzičku školu i gimnaziju.

U Kolašinu juče ujutru bilo jedan ili dva stepena iznad nule, djeca dolaze u vrtić koji nema granje. Nemamo novca da kupimo lož-ulje u svojoj režiji, što smo radili prošle godine. Pisali smo dopise Ministarstvu prosvjete i očekujemo da se ovaj problem riješi. Pominje se i da će u školama biti organizovana onlajn nastava ako se ne riješi problem. Posebno je potrebno zagrijati jaslene grupe, imamo neke TA peći, ali su stare i u lošem stanju, pa smo od Opštine dobili radijatore. Pokušavamo da prebrodimo ovu situaciju. Ako temperatura još paden, onda neće pomagati grijanje na struju. Problem je i što dobijamo nedovoljnao lož-ulja jer nadležni ne računaju klimatske uslove, već određuju količinu po broju učenika – rekla je Šćepanović.

Iz ministarstva ističu da tender za isporučioca peleta još nije raspisan jer se čekaju dodatna sredstva koja treba da dobiju rebalansom budžeta za 2022. godinu jer sredstva kojima raspolažu nisu dovoljna za raspisivanje tenderske procedure.

(Kurir.rs/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track