ŠUT I STARI NAMEŠTAJ NA DIVLJIIM DEPONIJAMA U SKOPLJU: Građani ne odustaju od loših navika a cene za odnošenje otpada previsoke
Foto: Shutterstock

ista slika svakog proleća

ŠUT I STARI NAMEŠTAJ NA DIVLJIIM DEPONIJAMA U SKOPLJU: Građani ne odustaju od loših navika a cene za odnošenje otpada previsoke

Severna Makedonija -

Svakog proleća, kada Skopljanci počnu da renoviraju svoje domove po gradu, ponavlja se ista slika, gomile šuta oko kontejnera, divlje deponije, na mestima koja nisu predviđena za odlaganje otpada, puna starih stolova, stolica i drugog nepotrebnog nameštaja. Apeli nadležnima ne pomažu jer pojedini građani ne odustaju od loših navika i nisu spremni da odvoje deo domaćeg budžeta za organizovani odvoz šuta do deponije, što je neznatno u poređenju sa troškovima renoviranja. kuća.

U većini slučajeva, šut i stari nameštaj ne završavaju u najbližim kontejnerima samo ako se renovatori sami ne ponude da otpad odnesu na deponiju. Upravo na to upozorava građanska inicijativa „Šansa za centar”.

-Ne dozvolite da vas radnici sami oslobode građevinskog šuta ili kabastog otpada koji će ostati od renoviranja ne znajući gde će završiti, besplatno ili za nekoliko stotina. Otpad može da završi u šumi, divljoj deponiji u prirodi, ili u reci - kažu u Inicijativi.

Gradsko javno preduzeće „Komunalna higijena” nudi uslugu odvoza šuta i kabastog otpada i odvoza na legalnu deponiju. Građani koji treba da se oslobode smeća, svog starog nameštaja i neupotrebljivih elektronskih i električnih uređaja mogu naručiti uslugu preuzimanja i odvoza otpada specijalnim vozilima preduzeća na besplatni broj 0800 222 33.

Ilustracija
Ilustracijafoto: EPA / Divyakant Solanki

Ali upravo cene najčešće odvraćaju Skoplje od takve namere. Za podizanje građevinskog otpada kamionom "Komunalne higijene" i dva radnika naplaćuje se 2310 denara, a bez radnika 1890 denara. Za podizanje kabastog otpada kamionom i dva radnika naplaćuje se 2940 denara, odnosno 1680 denara ako ga sami utovarite na vozila preduzeća.

Cene su im previsoke, pogotovo kada čovek želi da baci stari dušek ili sto, na primer. A da bi ga sam utovario, treba da plati skoro 2000 denara. To je mnogo u današnje vreme. Ako bi se cene smanjile, da bi bile pristupačnije svakom čoveku, sigurno ih niko ne bi bacio na ulicu – komentariše Skopljanka.

Međutim, građani imaju mogućnost da sami odnesu otpad, stari nameštaj ili sanitarije i besplatno predaju na punktu preduzeća, koji se nalazi odmah iza pumpe Makpetrol u Karpošu 3 ili na punktu u Vardarištu. Ali i u tom slučaju bi se vozilo ili prikolica za prevoz morali naći i platiti.

Prema Zakonu o javnoj čistoći, zabranjeno je bacanje šuta i kabastog otpada u kontejnere namenjene za komunalni otpad, ali za sada nema saznanja da li je neko kažnjen zbog kršenja zakonskih obaveza.

Ono što se svakog proleća i leta dešava sa šutom i kabastim otpadom izbačenim tokom renoviranja, ponavlja se i na jesen, ali ovoga puta sa otpadom iz dvorišta i bašte. I umesto da se organizovano odvozi, najčešće završi u kontejnerima i pored njih i na divljim deponijama.

(Kurir.rs/Sloboden pečat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track