"MILO JE ZA MENE POKOJNIK, ILI ĆE U ZATVOR ILI IDE IZ ZEMLJE" Miletić i Čeda Jovanović u klinču zbog poraza Đukanovića na izborima
Foto: Kurir Televizija, EPA/Boris Pejović

crna gora

"MILO JE ZA MENE POKOJNIK, ILI ĆE U ZATVOR ILI IDE IZ ZEMLJE" Miletić i Čeda Jovanović u klinču zbog poraza Đukanovića na izborima

Crna Gora -

Lijte kiše, hladne vode, Milo ode, Milo ode... Uz ove stihove poznate pesme, narod Crne Gore poslao je u političku penziju Mila Đukanovića.

Najdugovečniji vladar u Evropi potučen je u izbornoj trci ubedljivo, sa 60 prema 40 odsto glasova, od strane Jakova Milatovića, koji otprilike ima godina koliko je njegov protivnik proveo na vlasti.

Predsedničke izbore u Crnoj Gori komentarisali su gosti emisije "Puls Srbije" na Kurir TV Čedomir Jovanović, lider LDP-a i prof. dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

- Čestitao bih svima u Crnoj Gori na jučerašnjim izborima, a novom predsedniku želim puno sreće. Drago mi je što je sve prošlo u miru i što je Đukanović demantovao sve koji su ga opisivali kao poslednjeg evropskog diktatora. To je čovek koji je dva i po sata posle parlamentranih izbora priznao rezultate i čestitao novoj većini koja je imala samo jednog poslanika više. To je čovek koji je pobedio ubedljivo u prvom krugu, a u drugom dosegao maksimum u ovom trenutku - započeo je Čedomir Jovanović.

Predsednik LDP potom je i konkretnije analizirao ishod drugog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori.

- To je logično da posle više od 30 godina vlasti svi žele promene. I Đukanović je sam pokušao tako nešto da uradi. Nije imao sreće sa Željkom Šturanovićem koji je umro na pola svog mandata. Drugi put je to uradio sa Igorom Lukšićem, ali je i tada Crna Gora tražila njega kao lidera, a ne nekog drugog. Mnogo toga se u međuvremenu desilo, ne bih hteo da budem previše grub prema pobednicima, ali se juče glasalo za i protiv Đukanovića. Milatović je mlad čovek bez velikog političkog iskustva, očigledno je da je njegov uspeh u prvom krugu obavezivao druge da ga podrže. Na bilbordima uoči drugog kruga nije pisalo "Glasajte za Jakova Milatovića", nego "Glasajte da smenimo Mila Đukanovića" - istakao je Jovanović i pojasnio:

01:33

MILO JE ZA MENE POKOJNIK, ILI ĆE U ZATVOR ILI IDE IZ ZEMLJE Miletić i Čeda Jovanović u klinču zbog poraza Đukanovića na izborima

- Tu političku promenu u Crnoj Gori donela su dva fatora. Više od 30 godina na vlasti Đukanovića i srpsko pitanje koje se otvorilo u Crnoj Gori. Nije to problem samo za Crnu Goru nego i za Srbiju. Odnosi dve zemlje su dramatično poremećeni nakon litija. Tad sam razgovarao s Milom Đukanovićem koji je bio ubeđen da iza toga stoji naša vlast i Vučić. Rekao sam mu: "Milo, Amfilohije je prokleo mene 2001, u međuvremenu je prokleo i tebe. Pogledaj šta se valja po crnogorskim ulicama i trgovima i govore o tebi, a misle na nas u Srbiji". I to je ono što me brine.

Jovanović se osvrnuo i na "srpsko pitanje" u Crnoj Gori, za koga veruje da još nije do kraja rešeno.

Čedomir Jovanović
foto: Kurir TV

- Već danas su ta pitanja pokrenuta, pažljivo sam gledao gostovanja crnogorskih političara po jutarnjim programima, koji otvoreno kažu da nisu glasali za Milatovića nego protiv Đukanovića. Tražimo status konstitutivnog naroda, ravnopravnost u jeziku, više prostora u institucijama. Otvara se čitav niz pitanja, koja su potpuno legitimna, ali odudaraju od platforme Milatovića koji je insistirao da se više ne bavi identitetskim pitanjima, da ostavi prošlost iza nas i da se bavi ekonomijom. Neće to baš ići tako, a mislim da smo dužn da poštujemo je i način tranzicije i ponašanje Đukanovića, koji nije bio nekorektan prema novinarima, gledao sam pres konferenciju. Videli ste kako je to izgledalo, to je neka vrsta revolta, prkosa i inata. Nekad su se u toj zemlji svatovi na putu ubijali jer ne mogu oko nečega da se dogovore, a Crna Gora je jedina republika bivše Jugoslavije u kojoj se nije ratovalo. Sve fundamentalne odluke su donete bez većih posledica - smatra Jovanović.

Dejan Miletić izrazio je svoje mišljenje dan nakon završetka drugog kruga izbora i pobede Jakova Milatovića.

Dejan Miletić
foto: Kurir TV

- Biti 30 godina na vlasti nije jednostavno, pa posle priznati poraz. Svaka čast, izdržao je MIlo to muški. Sve je prošlo mirno, na sreću. Pre svega treba čestitati Crnoj Gri na slobodi nakon što je jedan čovek uzurpirao vlast 30 godina, uspostavio vlast preko službi, kriminalnih grupa. Jedna era je završena, počinje era, nadam se, saradnje. Šta je radio Đukanović, znamo dobro, šta će Milatović, ne znamo. Ne možemo kritikovati jer za to sad nema osnova. Za sada je njegov nastup umeren i odmeren, a trenutno je vlast u vladi, dok je predsednik protokolarna funkcija - rekao je Miletić.

Osvrnuo se i na politiku koju je poraženi na izborima vodio u poslednjih nekoliko godina.

- Milo je počeo da koči promene, da napada i pljuje Srbiju i doteralo je cara do duvara, bilo je i krajnje vreme. Nepovratni procesi se odigravaju, Crna Gora ne može da računa na veću pomoć ni od koga nego od Srbije. Sazrevaće i ta spoznaja korak po korak, to su preduslovi za unapređenje života tih ljudi, a kasnije i saradnje sa Srbijom. Milo je dodatno odrodio Crnu Goru od Srbije nakon što su to započeli komunisti - dodaje Miletić.

Voditelji su nakratko prekinuli razgovor i najavili sinoćnu izjavu bivšeg ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božovića, koji je prilično emotivno dočekao Milov politički kraj.

- Ne bih komentarisao emocije, ali ne znam kako gospodin Božović nije iskoristio to što već dve i po godine Milo Đukanović nema izvršnu vlast u Crnoj Gori i njegov status ne zavisi od Đukanovića, već od prvog premijera Krivokapića i drugog Abazovića. Kao i od Jakova Milatovića, koji je bio član prve vlade i kandidat na izborima. Kakve veze ima poraz Mila? Nije ga on proterao. Njega neće da prime oni koji su bili protivkandidati Đukanoviću - objasnio je Jovanović.

Zatim je prokomentarisao i optužbe na račun Đukanovića za povezanost s kriminalom.

- Pa, kavački klan je imao uporište u srpskom MUP-u, je l' to znači da je naša država mafijaška? To je mnogo ozbiljnija priča od one koju svodimo na tabloidne naslove. Taj čovek je sačuvao mir u Crnoj Gori, napravio od zemlje onu koja je najdalje u regionu otišla u evrointegracijama, uveo ju je u NATO. Taj čovek je mirno predao vlast ne sinoć, nego pre dve i po godine. Na njegovo mesto su došli ljudi koji su tu zemlju razorili - ocenio je Jovanović.

Miletić je takođe komentarisao status Vladimira Božovića i nemogućnost da obavlja posao ambasadora.

- Predsednik je taj koji daje agreman ambasadoru, mora preko njega da prođe ceo proces, čak i kad bi vlada htela. Neka oni to raspetljavaju, videćemo da li će se njegov status menjati. Narod Crne Gore je rekao šta je imalo, rekao je Milu "Zdravo, nema više". On je za mene pokojnik u političkom smislu. Nemam nameru da ponavljam koliko je štete naneo srpskom narodu. Neću da ga oplakujem, mislim da će za godinu dana ili biti u zatvoru ili neće biti u Crnoj Gori - rekao je Miletić.

Na njegovu opasku nadovezao se Jovanović, rekavši da nije on Milov advokat.

- Ja ovde ne branim Mila Đukanovića, ne brinem se za njega. On je istorijska ličnost za Crnu Goru. Ovde danas 75 odsto Srba smatra Miloševića velikom istorijskom ličnošću.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja