Najnovije vesti

"SUMNJAM DA JE KIDNAPOVANA" Oglasila se majka nestale Vanje, potraga traje: Na ovom mestu je nestao signal sa njenog telefona
Foto: Privatna Arhiva

"SUMNJAM DA JE KIDNAPOVANA" Oglasila se majka nestale Vanje, potraga traje: Na ovom mestu je nestao signal sa njenog telefona

Severna Makedonija -

Potraga za 14-godišnjom Vanjom Đorčevskom iz Skoplja, koja je nestala 27. novembra na putu do škole, još traje, a javnost Severne Makedonije veoma je uznemirena ovim događajem, s obzirom da se radi o nestalom detetu u jednom od najprometnijih delova prestonice.

Policija je objavila njenu fotografiju i opis i istražuje sve moguće motive i razloge njenog nestanka. Devojčica je, kako je ranije navedeno, visoka 175 cm, teška 58 kg, ima tamnosmeđu kosu, smeđe oči, nosi protezu, ima mladež na desnoj strani lica, a na sebi je nosila plavi džemper, kratku crnu jaknu, crne farmerke sa bočnim džepovima i bele "najki" patike sa braon prugama na đonu.

Fotografije devojčice lepljene su u centru Skoplja u nadi da će se neko od prolaznika setiti neke informacije, piše lokalni portal Telma.com.mk. Poslednji signal sa njenog telefona bio je na Bulevaru Partizanske odeje, preko puta Univerzalske sale.

Vanja Đorčevska, Severna Makedonija
foto: Facebook

Vanja je u ponedeljak krenula u školu u 7.20 i već u 7.35 nije bila dostupna.

Prema rečima majke Zorica, devojčica je bila dobro raspoložena pre odlaska i nije se žalila na probleme. Zorica je rekla da Vanja nije imala problema sa maltretiranjem, da porodični odnosi nisu narušeni i da nemaju neprijatelja. Majka je izrazila zahvalnost za rad policije koja je formirala specijalni tim i čini sve da pronađe Vanju.

"Sumnjam da je kidnapovana"

Vanjina majka je na “Fejsbuku” navela da je njena ćerka u 7.20 ujutro krenula u školu i da joj se otad izgubio svaki trag.

“Poslednji put je viđena u Debar Malu na putu za ”Pestaloci”. Ako imate bilo kakvu informaciju, pozovite 075 400 816”, napisala je zabrinuta žena.

- Sumnjam da je kidnapovana. Vanja je nasmejana izašla iz kuće, dala sam joj novac za doručak i otišla je u školu. Moja drugarica mi je napisala da nije došla na čas, u stalnoj smo komunikaciji sa njom i javim joj ako je Vanja bolesna i ne može da dođe u školu. Vanja ima 14 godina i ide u deveti razred. Ne izlazi mnogo, ima nekoliko prijatelja i uglavnom je kod kuće. Proverili smo sve njene naloge na društvenim mrežama, imam sve njene lozinke i nema ničeg sumnjivog. Vanja nije takva devojka i nema mnogo postova. Zaista sumnjam da je kidnapovana, daj Bože da grešim. Da znam da je pobegla i da imam problema sa njom, sigurno ne bih dizala toliku paniku. Proveravaju se i kamere, sve se dešavalo na putu od kuće do škole, ovde negde kod Partizanske se vidi da je skrenula sa uobičajenog puta do škole, a njen mobilni signal nestaje kod Ruzveltove, kod fiskulturne sale – rekla je majka za Mms.mk.

Policija je portalu potvrdila da je Vanjin nestanak prijavljen 27. novembra u 8.35 sati i da preduzimaju mere za pronalazak devojčice.

“U cilju rešavanja slučaja i pronalaženja lica odmah po prijemu prijave, uključeni su puni kapaciteti SVR Skoplje na najvišem nivou, obavljen je niz razgovora sa bliskim osobama maloletnika, pregledane kamere itd. Istraga se intenzivno nastavlja”, saopštio je MUP.

Javnost na nogama

Kako piše “Dojče vele”(DW), severnomakedonska javnost je na nogama zbog Vanjinog nestanka, nekoliko dana pre pokretanja sistema ranog upozoravanja na nestalu decu "Pronađi me".

Potraga traje od ponedeljka a u nju su uključeni policija, porodica, ali i brojni građani i drugovi iz razreda koji dele objave na društvenim mrežama, lepe postere sa njenom fotografijom i traže bilo kakve informacije o tome gde je devojčica nestala.

Građani Severne Makedonije će od decembra imati na raspolaganju sistem ranog upozoravanja na nestalu decu nazvan “Pronađi me” (najdime.org.mk), gde mogu da podnesu prijavu i pomognu u pronalaženju nestalih lica, ali pod uslovom da je već alarmirana i policija.

Vlasti se nadaju da će sa tom platformom uspešnije tragati za nestalim osobama deljenjem relevantnih informacija. Stranica u slučaju nestanka Vanje je već postavljena.

Takvih sistema ima u Evropi i SAD, a već i u regionu. U Srbiji je od kraja oktobra počeo da funkcioniše sistem “Pronađi me”, po ugledu na takozvani “Amber Alert”, koji hitno obaveštava javnost kada dete nestane, navodi DW.

Vanja Gorčevska, Vanja Đorčevska, nestala
foto: printscreen MUP Severne Makedonije

Kada neko prijavi nestanak, MUP reaguje odmah i ne čeka da prođe 24 sata ili 48 sati od prijave. Zatim, u zavisnosti od dostupnih informacija o razlozima nestanka, vrši se lokalno ili centralno saopštenje, a po potrebi i međunarodno saopštenje.

Za tri godine nestalo preko 70 dece

Kako piše DW, ovo nije jedini slučaj nestalog deteta za kojim policija traga.

Prema podacima MUP-a, od januara 2020. do sada prijavljen je nestanak 74 maloletnika, a pronađeno ih je 65.

Na sajtu MUP-a i dalje je aktivna potraga za šestoro dece koja su nestala proteklih godina.

Među poslednjima su fotografija i podaci o Petru Jobeskom, za koga roditelji od 25. februara 2022. još čekaju informacije o tome gde im je sin. Jobeski je nestao sa 10 godina u Mariovskom. Reč je o detetu sa invaliditetom, za kojim je potraga trajala dugo. U kumanovskom Sredoreku je 2010. nestalo dvoje petogodišnje dece - Mirsada Heldović i Dane Memedi. Gotovo u istom periodu u Skoplju je prijavljen nestanak malog Mitata Ibrahimija.

Slučajevi su imali veliki odjek u javnosti, ali i dalje nemaju rešenje, navodi DW.

U Evropi svake godine nestane više od 250.000 dece, a u Severnoj Makedoniji u proseku oko 300 ljudi, od čega značajan broj dece, ističu iz nevladinih organizacija.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

02:40

NISU SVA NESTALA DECA I OTETA Radenković o uvođenju Amber alerta u Srbiju: Ovako sve institucije postupaju u isto VREME

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track