MAGAREĆI KAŠALJ VLADA ŠKOLAMA U ZAGREBU! Direktori otkrivaju kakvo je realno stanje!
Foto: Profimedia

POD KONTROLOM

MAGAREĆI KAŠALJ VLADA ŠKOLAMA U ZAGREBU! Direktori otkrivaju kakvo je realno stanje!

Region -

Iako broj obolelih od magarećeg kašlja u Hrvatskoj svakodnevno raste, u zagrebačkim srednjim i osnovnim školama stanje je još uvek pod kontrolom, preduzimaju se sve mere i komunikacija s nadležnim službama ide dobro. Prema podacima HZJZ-a, na nivou Hrvatske više je od hiljadu obolelih od magarećeg kašlja, a najveća incidencija, odnosno broj obolelih je na području Splitsko-dalmatinske županije i Grada Zagreba.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar dosad su u Zagrebu od početka epidemije sveukupno prijavljena 523 učenika osnovnih i srednjih škola. Zasad je uprkos rastu broja zaraženih, prema tvrdnjama direktora desetak zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koje je Hina kontaktirala, stanje pod kontrolom. Tako je u jednoj srednjoj školi, koja ima gotovo hiljadu učenika, od magarećeg kašlja pre tri nedelje obolelo je osam učenika u istom odeljenju.

Kašalj
foto: Shutterstock

Direktorka: Situacija je sanirana

"Prvo smo imali jednog učenika za kojeg smo od roditelja saznali da ima magareći kašalj. I oni su se odmah javili u Nastavni zavod za javno zdravlje. Nas je kontaktirao jedan lekar da upozorimo učenike koji se nalaze u njegovoj neposrednoj blizini", ispričala je Hini direktorka te škole.

Sazvana je i sednica razrednog veća tog razreda, a u online okruženju podeljene su informacije vezane za situaciju.

Nakon toga je u istom razredu od magarećeg kašlja oboljelo još sedam učenika.

"Učenici su ostali kod kuće, isto tako su podelili svoje kontakte i sad je situacija sanirana. Više nakon toga nemamo saznanja o toj bolesti", ispričala je.

U otprilike istom razdoblju, pre tri nedelje, u gimnaziji koja ima nešto više od hiljadu učenika razbolelo se oko deset učenika, a direktorka te škole ističe da možda negde ima da su dva iz istog razreda.

"Oni su zbrinuti i upoznata je epidemiološka služba. Preduzete su mere koje su nam propisali lekari - da se pojačano čisti, da profesori koriste maske, da se deca ne druže izvan škole i ne okupljaju na nekakvim proslavama. Mi smo to sve prosledili roditeljima", naglasila je.

Direktori ne vide "veliku frku"

U još dve škole sa sličnim brojem učenika takođe nije bilo masovnih razmera, u jednoj je obolelo 15 učenika, pri čemu troje u jednom prvom razredu, dok se u drugoj školi zarazilo pet učenika, pri čemu troje u istom razredu.

"Dogovor je da lekari obaveštavaju lekara školske medicine naše škole, koji obaveštavaju nas i mi obaveštavamo roditelje. Dobili smo i dopise od Grada, od ministarstva kako obaveštenja dostavljamo roditeljima, što tražimo, da ne šalju decu koja iskašljavaju u škole i da ih testiraju. Tako da za sada ne vidim veliku frku", ispričao je jedan od direktora.

U jednoj srednjoj školi sa nešto manje od 300 učenika početkom meseca razboleo se jedan učenik. U osnovnim školama koje je Hina kontaktirala, stanje s magarećim kašljem izgleda bolje nego u srednjim školama. U jednoj osnovnoj školi s više od 800 učenika nisu službeno imali potvrdu o slučajevima.

U drugoj školi, koja ima više od 450 učenika, beleže jedan slučaj, dok su u trećoj s više od 200 učenika zabeležena tri slučaja magarećeg kašlja - dva u višim razredima predmetne nastave i jedan u nižem.

kašalj
foto: Shutterstock

Povećan broj testiranja

"Razredne starešine i uprava škole sarađuju sa lekarom školske medicine. Poslali smo poruku roditeljima s povratnom informacijom od naše doktorke školske medicine i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji sarađuju. Tako da je sve pod kontrolom i odmah reagujemo na pojavu", ispričao je jedan od direktora.

Da je sve više sumnji na magareći kašalj ili pertusis, dokazuje i povećan broj testiranja na ovu bolest u zavodima za javno zdravstvo.

Epidemiolozi upozoravaju da je jedan od glavnih razloga raširenosti bolesti za koju već šezdesetak godina postoji vakcina, sve slabija vakcinacija dece za koju ova bolest može biti opasna.

(Kurir.rs/Index)

Bonus video:

04:16

ZBOG ČEGA SE JAVLJA DOSADNI SUVI KAŠALJ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track