DA LI IZA UBISTVA VANJE STOJI SEKTA? Bivši funkcioner MUP-a: Nisu me UBEDILI, NEMA MOTIVA! Mijaljević: Ne može javnost da ZNA SVE
Foto: printscreen MUP Severne Makedonije, Shutterstock

kurir tv

DA LI IZA UBISTVA VANJE STOJI SEKTA? Bivši funkcioner MUP-a: Nisu me UBEDILI, NEMA MOTIVA! Mijaljević: Ne može javnost da ZNA SVE

Severna Makedonija -

Slađan Mijaljević, sektolog i Dejan Radenković, bivši funkcioner MUP-a gostovali su u jutarnjem programu "Redakcija" u razgovoru o ubistvu male Vanje Đorčevske, tragično ubijene nakon što su je oteli Ljupčo palevski, glavni osumnjičeni koji je uhvaćen u Turskoj i makedonske vlasti čekaju na njegovo isporučenje.

Vanja Đorčevska
foto: screenshot Youtube/telmatv, screenshot

Dan nakon što je u Turskoj uhapšen Ljupčo Palevski, zvani Palčo, glavni osumnjičeni za ubistvo devojčice i frizera, pojavilo se više verzija zločina, najviše zbog sumnje u zvaničnu verziju događaja, da je mala Vanja ubijena zbog iznude novca, koji nije ni tražen. Jedna od verzija je da kriminalna grupa kao i izvršitelj dvostrukog ubistva propadaju sekti.

Slađan Mijaljević
foto: Kurir tv

"Nema pomena o sekti", započeo je Mialjević. On kaže da je potrebno mnogo više da se pokaže da je reč o sektnom delovanju:

- Meni sve to liči na to da su se upustili u posao koji su loše sproveli kao neobučeni ljudi napravili su niz grešaka... Samo sektaško delovanje ne postoji, radi se o klasičnoj eliminaciji - rekao je Mijaljević.

Dejan Radenković
foto: Kurir tv

On je objasnio da su sektna, ritualna ubistva mnogo drugačija, pa pojasnio i šta je crno sunce, amblem koji su koristile ubice, i Mijailjević smatra da to takođe nema veze sa sektnim delovanjem.

Radenković podseća da je rano da se spekuliše, naročito o ubistvu.

- Imamo "nespretno ubistvo". Oni se okupljaju ubijaju čoveka navodno zbog petsto evra, uzimaju njegov auto i ne očekuju da se prijavljuje nestanak čoveka i auta. Svega nekoliko sati posle toga izvršavaju još jedno ubistvo... Mi nemamo nikakav dokaz da su oni tražili novac od majke. Ostaje mnogo praznina i od makedonske vlasti. Oni objašnjavaju da je ona ubijena zato što su se uspaničili zbog istrage, a istraga tada još nije ni krenula- istakao je.

Ipak, napominje on, treba obratiti pažnju na inforamcije koje se plasiraju i da im ne treba slepo verovati, samo zato što nema pristupa i saznanja o podrobnijim informacijama.

- Nisu me ubedili i samim tim mi još uvek nemamo motiv - rekao je Radenković, koji je naveo još neke propuste:

- Činjenica je da je osumnjičeni, koristeći moć koju je dobio baveći se politikom i biznisom, uspostvaio je kontakte sa delom policije, "policijskim podzemljem" oni su mu davali podatke, čak i za određene osobe, gde je on te podatke zloupotrebljavao i koristio ih za svoje potrebe. On je tako i razvijao biznise - rekao je Radenković.

Vanja Đorčevska, Bore Videvski
foto: Printscreen/Facebook

On je podsetio takođe na zasedanje OEBS-a koje je bilo u momentu kada je počinjeno ubistvo, ipak naglasio je da je upitno koji je motiv ubistva.

- Pričamo o ocu, radili su sigurno i ukrštanje telefonskih razgovora... da li postoji povezanost sa osumnjičenim... iz svega što nam zvaničnici u Makedoniji plasiraju ta veza postoji... saznaćemo... - rekao je Radenković.

Uputio je gledaoce Kurira u to kako je moguće da se otmica desi usred bela dana u sedam ujutru.

- Kada god se prijavljuje nestanak, alarmiraju se svi i podiže se stepen gotovosti na najviši nivo. Ako je majka prijavila nestanak u osam sati, ja garantujem da nisu odmah izašli na lice mesta. Zato je jako bitno da se ispita povezanost oca i osumnjičenog - uputio je Radenković.

04:35

DA LI JE MOGUĆE DA IZA UBISTVA DEVOJČICE GORČEVSKE STOJI SEKTA?

Sagovornik se slaže i podseća da je prvih nekoliko sati presudno da se dete nađe, jer otmičar ne može da lako da ode, dok je nakon sat vremena sve dalje upitno...

- Tog momenta ne bi ni bio uviđaj, nego bi odmah krenuli u potragu. Sve će se pokazati... Da li su oni imali neke neraščićene račune sa ocem? Da li je to neka osvetoljubivost prema njemu? Ne može javnost sve da zna.... - istakao je Mijaljević.

Kurir.rs/T.M.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

09:18

MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA SEVERNE MAKEDONIJE PRED TEŠKIM OPTUŽBAMA Talevska UŽIVO IZ SKOPLJA: Da li su ZATAŠKALI ubistvo?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track