"NIJEDAN DOKAZ NISU POKAZALI ZA OCA VANJE ĐORČEVSKE" Advokat se oglasio: Ovim postupkom počinjena još jedna velika tragedija
Foto: Printskrin/Facebook

traži rekonstrukciju

"NIJEDAN DOKAZ NISU POKAZALI ZA OCA VANJE ĐORČEVSKE" Advokat se oglasio: Ovim postupkom počinjena još jedna velika tragedija

Severna Makedonija -

Advokat Vladimir Tufegdžić zahteva rekonstrukciju otmice Vanje Đorđevske, kojom će se utvrditi relevantnost izjava i dokazati da otac Aleksandar Đorđevski nije kriv. On u izjavi za „Skoplje1” ističe da su intervjuisani ključni svedoci koji su bili u kontaktu sa ocem u kritičnom periodu kada je Vanja kidnapovana i ubijena. On tvrdi da od tužioca Jakline Krstevske Josifoske nisu dobili nijedan dokaz koji bi mogao da pokrene sumnju da je otac učestvovao u činu otmice.

„Proaktivnim pristupom odbrane saslušani su svi ključni svedoci koji su u kritičnom periodu bili u komunikaciji sa ocem deteta. Ni meni ni mom branjeniku do sada nisu predočeni verbalni ili materijalni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je izvršeno krivično delo koje mu se stavlja na teret“, rekao je Tufegdžić za „Skoplje1“.

Tužiocu se nalaže da rekonstruiše događaj, jer će se, prema rečima advokata, na ovaj način utvrditi da li su izjave protiv oca relevantne.

Vanja Đorčevska
Vanja Đorčevska foto: screenshot Youtube/telmatv

„Očekujem od javnog tužioca da preduzme radnje na rekonstrukciji događaja u i oko zgrade na ulici Sv. Naum Naumovski Borče, jer samo na taj način, odmah uočavanjem i opisom radnji na licu mesta, može da utvrdi i proveri relevantnost do sada iznetih navoda koji se odnose na oca deteta. Rekonstrukcija se može obaviti kompjuterski zbog složenosti same lokacije. Uveren sam da je ovim postupkom počinjena još jedna velika tragedija, ali vreme je najveći saveznik istine“, kaže advokat Tufegdžić.

On sumnja da će zbog nedostatka dokaza pritvor Vanjinog oca biti pravdan potrebom da se završi izručenje osumnjičenog za organizaciju i realizaciju dva ubistva Ljupča Palevskog.

„Državno tužilaštvo će u narednom periodu verovatno opravdati potrebu za određivanjem mere pritvora činjenicom da još uvek nije izručen Ljupčo Palevski, za čije izručenje nisam uveren da će ići dinamično kao što su politički akteri. pokušavaju da predstave javnosti, posebno sada u predizbornom periodu. Na ovo pitanje od nadležnih nismo dobili odgovor da li je Palevski u ekstradicionom pritvoru ili u privremenom zatvoru, kako je saopšteno javnosti, jer ekstradicioni postupak ne poznaje kategoriju privremenog zatvora“, dodao je Tufegdžić. „Skoplje1”.

Vanja Đorčevska
foto: Youtube/TV21/MUP Severne Makedonije

Prema njegovim rečima, konferencija za štampu Olivera Spasovskog i Gavrila Bubevskog stvorila je ambijent za linč oca. Tufegdžić je odlučan da je neko imao motiv da oca prikaže kao problematičan slučaj.

„Nakon te nesrećne i neprofesionalne konferencije za novinare ministra i javnog tužioca, na kojoj je iznet niz nelogičnosti i pretpostavki i stvorena atmosfera kolektivnog javnog linča oca deteta, nadam se da ćemo tokom postupka dobiti odgovor na ključno pitanje, a to je ko, zašto i sa kojim argumentima je od prvog dana imao motiv da oca deteta u javnosti prikaže kao problematičan društveni slučaj, iako se unapred znalo da to nema veze sa istina, a njegova porodica je poznata i u pristojnom materijalnom stanju“, dodao je advokat.

Prema njegovim rečima, to je važno pitanje, pa je podsetio da su političari stvorili prostor za demonizaciju Đorčevskog. U tom periodu je fotografiju oca objavio aktuelni poslanik SDSM-a Martin Kostovski, koji je o osumnjičenom, između ostalog, napisao: „... ti nisi otac, ti si monstruozna rđa”.

Aleksandar Đorčevski, Makedonija
foto: Printscreen/Skopje1.mk

„Ovo je ključno pitanje na koje bi trebalo da odgovore neki aktuelni političari koji su objavama na svojim FB profilima dali ogroman doprinos stvaranju ovakvog ambijenta satanizacije i javnog linča“, dodaje Tufegdžić.

Istraga o dva ubistva još je u toku. Tužilaštvo je dobilo oba nalaza obdukcije o ubistvima, ali ništa nije saopštilo javnosti. Ćuti se i o tome da li je pronađeno oružje kojim su Vanja i Panče ubijeni, a istovremeno tužilac Jaklina Krstevska Josifoska preduzima i druge istražne radnje.

U ovom slučaju, Ljupčo Palevski-Palčo je osumnjičen da je planer, organizator i izvršilac dva ubistva. Za otmicu i ubistvo dve žrtve osumnjičeni su Velibor Manev, Bore Videvski i Vlatko Kešišev. Aleksandar Đorčevski, otac ubijene Vanje, osumnjičen je da je Palču dao informacije o vremenu kada njegova ćerka napušta zgradu i odlazi u školu. Poslednji osumnjičeni je Stefan Dimkovski, koji je uhapšen jer je pomogao Palču da pobegne jer je otišao u Beograd da pokupi Palevskog i odvede ga u Tursku. Palevski-Palčo je u ekstradicionom pritvoru u Turskoj, dok su ostali osumnjičeni u pritvoru.

Maloletnici Vanja i Panče iz Velesa, koji su nestali 27. i 24. novembra, pronađeni su mrtvi kod Velesa i Skoplja 3. decembra.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track