Fudbaler Marko Rademaher: Srbija je moja zemlja, a srpski maternji jezik
Foto: Sasa Pavlic

Ekskluzivno: Za Kurir pred debi

Fudbaler Marko Rademaher: Srbija je moja zemlja, a srpski maternji jezik

Fudbal -
Oduvek sam sanjao da igram za Srbiju jer je moja familija srpska iz Bosne i ja sam Srbin, kaže fudbaler Herte, kome je otac Nemac

Omladinska reprezentacija Srbije okupila se u Staroj Pazovi na pripremama za prijateljske utakmice s odgovarajućom selekcijom Crne Gore. Selektoru U19 tima Ivanu Tomiću javili su se svi fudbaleri, uključujući i igrače iz nemačkih klubova - Dušan Crnomut iz Karl Cajs Jene, Filip Kusić iz Energi Kotbusa, Marko Rademaher iz Herte i Bojan Spasojević, doskorašnji golman Augzburga.DebitantiDolaskom u Staru Pazovu na okupljanje omladinske reprezentacije Srbije, dečaku iz Berlina Marku Rademaheru počeo je da se ostvaruje san. Srbin po majci, Nemac po ocu, fudbal uči i usavršava se u Herti, a za budućnost ima samo jedan plan.- Oduvek sam sanjao da igram za Srbiju jer je moja familija srpska iz Bosne i ja sam Srbin. Srpski mi je maternji jezik, pričam ga svakodnevno s bratom i mamom, tako da nisam imao problem u komunikaciji sa saigračima i selektorom Tomićem. Sjajno su me prihvatili, a i privikavanje mi je lakše s Kusićem, Crnomutom i Spasojevićem, koji su kao i ja došli iz Nemačke - kaže za Kurir Rademaher i ističe:- Ne pravim velike planove za budućnost. Sad imam samo jedan cilj, a to je da se dokažem selektoru i da zaslužim nove pozive.Selektor Ivan Tomić otkrio je zbog čega na spisku nema još jednog bundesligaša - Miloša Pantovića iz Bajerna.- Svi pozvani su došli, osim Miloša Pantovića iz Bajerna, koji je zbog školskih obaveza morao da izostane. Važno je da se uigramo i što bolje upoznamo, a meni kao njihovom treneru bitno je što vidim da su došli motivisani da rade i da njihove ljudske karakteristika budu na istom nivou kao i one koje ih krase na terenu - rekao je Ivan Tomić.Dvaput sa Crnom GoromPrvi utisci srpskih Nemaca o saigračima i sportskom centru su više nego dobri.- Lep je osećaj biti član reprezentacije svoje zemlje. Uslovi za treniranje su sjajni, saigrače polako upoznajem, nadam se da će pobede protiv Crne Gore biti kruna ovog okupljanja - rekao je Kusić.Utakmice sa Crnom Gorom igraće se 15. i 17. novembra na stadionu SC FSS u Staroj Pazovi.

Ujed za dušu Posle Albanije besana noćOporavljeni Milan Biševac utakmicu s Albanijom gledao je kod kuće, i prema sopstvenom priznanju, noć nakon prenosa nije mogao oka da sklopi.- Celu noć nisam spavao koliko sam se iznervirao. Gledao sam sve na TV i bio tužan zbog svega što se desilo. Uspeli su da nas onom provokacijom ujedu za srce, ali sad moramo da mislimo samo na Dance jer nam jedino pobeda ostavlja nadu u plasman na EP - rekao je Biševac.

Nema kalkulacija BANE JASAN PRED MEČ DOSTA PRIČE, DAJ DA POBEĐUJEMOKapiten Orlova pred meč sa Danskom 14. novembra kaže da nema prostora za neku posebnu priču i kalkulaciju.- Nema tu šta da se priča, pobeda je jedino što nas interesuje. Izostanak podrške s tribina, takođe, ne treba da shvatamo kao svoj hendikep. Možemo reći da će meč zbog toga biti čudniji našem rivalu, ipak smo mi igrali utakmice pred praznim tribinama. Danci, s druge strane, nikad nisu igrali u takvim okolnostima - rekao je Ivanović.Pobeda nad Albanijom dovela bi „orlove“ u komotniji položaj od sadašnjeg, što ih ne bi oslobodilo obaveze da trijumfuju protiv Skandinavaca.- Sve ćemo podrediti pobedi i osvajanju tri boda. Naravno, kad počne meč, ne smemo srljati napred. Moramo da vodimo računa o svom golu, a da u ofanzivi sačekamo trenutak kad će doći do izražaja kvalitet naših igrača. Potrebna nam je rutina pobeđivanja, a ona se stiče uz dosta strpljenja i zajedničkog rada - zaključio je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track