Iskustvu igranja na smartphoneu ili tabletu drukčije je od onog na konzoli, a treba reći i da je tako veliko tržište u dosegu tek nekoliko klikova, rekao je Čavić

Trojica srpskih programera napravila su sredinom 2011. godine igricu koju su nazvali "Top Eleven Be a Football Manager". Igrica je prvobitno bila namenjena igranju preko Fejsbuka, ali će zbog neverovatnog rasta popularnosti, kao i tempa razvoja mobilnih platformi, uskoro dobiti verzije za Android i iOS.

Igrica je privukla gotovo 12 miliona korisnika širom sveta, od čega "Top Eleven" svakodnevno igra pet miliona ljudi.
Šef razvoja kompanije "Nordeus" koja je izdavač igrice Nikola Čavić (32) nije nepoznat u svetu onlajn igara.

"Naša igra je jako kvalitetna, a glavna mehanika igre kompleksna je, ali jednostavna za korištenje i samim time zabavna, ponavlja se stalno i to drži ljude da je igraju. Drugo je što smo "Top Eleven" smestili u realno vreme. Igrač koji tek počinje igru stavljen je u neku određenu ligu gde dobija neki određeni klub, ali i u određeni dan u kojem su svi koji igru igraju bilo gde u svetu. Sezona počinje i završava istog dana za sve igrače. Tako smo postigli stvaranje jakog socijalnog trenutka. To igrače tera da budu maksimalno aktivni ako u igri žele biti uspešni. Za naš uspeh bitno je i to što je igra lokalizovana na 40 jezika. Od samog početka smo imali 20 jezika, no to nije bilo toliko kvalitetno jer smo radili većinom s fanovima, a s prvim novcem smo i to podigli. Iskoristili smo i činjenicu da postoje zanemarena tržišta poput, recimo, Turske. Svi se žele probiti u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji, ali mi smo otišli i na druga tržišta", objašnjava Čavić.

Čavić je objasnio i na čemu počiva finansijski uspeh njegove firme.

"Igrač želi da se poistoveti s omiljenim klubom. Igra dozvoljava da svojoj ekipi može da da ime svog kluba te da igračima obuče njegov dres. Mislite da igrači nisu spremni da plate da bi njihova virtualna ekipa nosila takav virtualan dres? Jesu! Želite li da kupite dres s originalnim grbom, na primer Juventusa, to će vas stajati 35 evra. I to ljudi doista plaćaju. Poslovni model koji smo klubovima ponudili uključuje udeo u takvim prihodima, a oni su još zadovoljniji suradnjom s nama jer su statusi na društvenim mrežama vezani uz rezultate klubova koji nose njihova imena i znakove i 5-6 puta posećeniji nego oni koji govore o rezultatima utakmica njihovih ekipa. To je ključ i našeg uspeha. Uključivanje navijača je sve", kaže Čavić koji je izlaganje započeo neverojatnim podatkom.

nikola-cavic-top-eleven.jpg
Printskrin 
Nikola Čavić, Top Eleven,


Kineska gamerska kompanija Tencent sama godišnje prihoduje novca kao 20 najvećih svetskih fudbalskih klubova zajedno – nešto manje od šest milijardi dolara. Sve to omogućilo je Nordeusu da za svoj Top Eleven kao manekena angažuje – Žozea Murinja! Ugovor s njim potpisao je lično Čavić.

"Murinjo je u to vreme bio trener Reala što nam je olakšalo stupanje u kontakt jer smo tada već imali saradnju s kraljevskim klubom. Želeli smo nekoga ko utelovljuje pojam fudbalskog trenera kako bismo poboljšali doživljaj naših korisnika, učinili igru što autentičnijom. Njemu se ideja dopala, dopao mu se i Top Eleven koji ima velik broj korisnika koji su možda i njegovi budući fanovi. Otkad sarađujemo s Murinjom, mnogo nam je lakše doći u kontakt s velikim klubovima jer je on tako veliko ime. S Murinjom komuniciramo praktično svakodnevno jer svaki novi fjučr u igri u kojem se pojavljuje on lično i autorizuje", opisuje Čavić iskustvo rada s najvećim trenerskim umom.

Kako će igranje izgledati za nekoliko godina, hoće li neke platforme poput konzola nestati?

"Neće, za okorele gejmere to je još uvek najbolje iskustvo. No, na svetu će za nekoliko godina biti tri do pet milijardi pametnih telefona. Iskustvu igranja na smartphoneu ili tabletu drukčije je od onog na konzoli, a treba reći i da je tako veliko tržište u dosegu tek nekoliko klikova."

http://www.youtube.com/watch?v=OKU86nPN2Ys

(Večernji list)