LIGA ŠAMPIONA VIŠE NEĆE BITI ISTA: Promenjen je zaštitni znak, srpskim klubovima sve teži put
Foto: AP

Novi format najelitnijeg takmičenja

LIGA ŠAMPIONA VIŠE NEĆE BITI ISTA: Promenjen je zaštitni znak, srpskim klubovima sve teži put

Fudbal -

Evropska kuća fudbala (UEFA) potvrdila je velike promene u organizaciji Lige šampiona, najelitnijeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu.

Novi sistem takmičenja, koji je usvojen na sednici Izvršnog odbora, startuje od 2018. godine, a jasno je da će srpskim klubovima biti sve teže da se domognu ligaškog dela.

Promene podrazumevaju da će Engleska, Španija, Italija i Nemačka ubuduće imati po četiri predstavnika, i ti sa direktnim plasmanom u ligašku fazu. Šampioni koji dolaze iz manjih zemalja, bez obzira u kojoj fazi kvalifikacija ispadnu, nastaviće borbu kroz "stazu šampiona".

Od 2018. godine samo dve ekipe koje nisu šampioni svojih država će uzeti učešće u grupnoj fazi Lige šampiona.

Šampioni država koji su izgubili u ranoj fazi kvalifikacija za Ligu šampiona imaće drugu šansu, tako što će direktno biti preusmereni u kvalifikacije za Ligu Evropa.

Uefa je takodje saopštila da će nagradni fond Lige Evropa biti povećan za 50 miliona evra, tako što će novac biti preusmeren iz Lige šampiona.

Ipak, ljubitelje fudbala svakako će najviše pogoditi promena termina koji je do sada bio zaštitni znak Lige šampiona.

Termin od 20.45 odlazi u istoriju. Po novom sistemu dve utakmice će se igrati utorkom i sredom od 19 časova, a preostalih šest utakmica od 21 sat.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track