FRANCUSKA OSVAJA PRVENSTVO: Analiza kaže da su Hrvatska i Engleska autsajderi! Jedna ekipa je posebno opasna
Foto: Profimedia

Euro 2020

FRANCUSKA OSVAJA PRVENSTVO: Analiza kaže da su Hrvatska i Engleska autsajderi! Jedna ekipa je posebno opasna

Fudbal -

Ako se pita veštačka inteligencija, sigurni osvajač predstojećeg Evropskog prvenstva je reprezentacija Francuske.

Platforma "Stats perform" zasniva svoje rezultate na kladioničarskim koeficijentima i na statističkim podacima za svakog igrača i selekciju. Model uzima u obzir snagu protivnika i težinu puta do finala koristeći verovatnost ishoda utakmice, sastav grupe i kostur nokaut-faze. Zatim simulira ostatak turnira 40.000 puta. Analizirajući ishode svake od tih utakmica, model izračunava verovatnoću progresa svake ekipe iz runde u rundu kako bi došao do konačne procene.

Ako Francuska zaista zaista osvoji trofej onda će Didije Dešam postati prvi čovek koji je svetsko i evropsko prvenstvo osvojio kao igrač i kao selektor. Ujedno je i jedini selektor na ovom prvenstvu koji je osvajao taj turnir kao igrač.

Francuskoj se daje 20.5 odsto šansi za prvo mesto. S obzirom da su "Trikolori" u F grupi smrti a da joj se daje 46.8 odsto šansi da je osvoji, jasno je zašto su prvi favoriti.

DOVOLJNO JE REĆI MARKO VAN BASTEN! Gol za fudbalske anale, VOLEJ koji se pamti, Holandija je prvak Evrope! VIDEO

Poređenja radi, Španiji se daje 70.3 odsto šansi za osvajanje grupe E, Holandiji 65.9 za grupu C, Englezima 64.6 za grupu D, a Belgijancima 63.5 za prvo mesto u grupi B.

I upravo je Belgija ta koja se smatra jako opasnom. Njen koeficijent za titulu je 15.7 odsto. Belgija je uz Francusku jedina evropska selekcia koja je ušla u četvrtfinale na tri poslednja velika takmičenja.

Treći favorit je Španija sa 11.3 odsto, i to su jedine tri selekcije sa dvocifrenim postotkom. U grupi timova koji vrebaju iz drugog plana su Nemačka, Portugal i Italija. Zanimljivo, Englezima se daje tek 5.2 odsto šansi, a mesto velikog autsajdera se daje i Hrvatskoj, aktuelnom vicešampionu sveta, svega 1 odsto.

Ipak, fudbal nije veštačka inteligencija, pa su čuda itekako moguća.

Prvi favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva Francuzi večeras (21.10) imaju generalnu probu protiv Bugarske, a kvota na kombinazziju 1&3+ je 1,53. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Francuska - Bugarska.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track