LETE ORLOVI KA KATARU, LETE I NA FIFA RANG LISTI: Najbolji plasman Srbije u poslednjih 10 godina!
Foto: Profimedia

Skok

LETE ORLOVI KA KATARU, LETE I NA FIFA RANG LISTI: Najbolji plasman Srbije u poslednjih 10 godina!

Fudbal -

Orlovi su 23. reprezentacija sveta, zahvaljujući epskoj pobedi nad Portugalom u Lisabonu (1:2)

Na poslednjoj, objavljenoj FIFA rang listi po okončanju završnih utakmica nacionalnih timova u kalendarskoj godini, fudbalska reprezentacija Srbije napredovala za još dva mesta i trenutno je na 23. poziciji na svetu.

Ovaj plasman "Orlova" je najbolji u poslednjih 10 godina, što je pravi trenutak baš pred žreb za Mundijal koji je na programu sledećeg aprila.

Te 2011. godine smo bili 16. na planeti, ali smo konstantno padali sve do 66. pozicije, pre novog uspona.

Naravno, zahvaljujući trijumfu u Portugalu (2:1), kojim se Srbija direktno kao prva u grupi A plasirala na Mundijal u Kataru 2022.godine (21.novembar - 18.decembar). Srpska reprezentacija je skočila sa 25. pozicije, na kojoj se nalazila posle oktobarskog ciklusa, pretekla je Poljsku, iskoristila pad Čilea pa joj je ovo najbolji plasman u 2021. godini.

Aleksandar Mitrović
foto: www.fss.rs

Zanimljivo, tim Dragana Stojkovića Piksija je godinu počeo na 30. mestu, na kome je završio prethodnu, posle neslavnog pokušaja da dođe do Evropskog prvenstva pod trenerskom palicom Ljubiše Tumbakovića.

Napredak za sedam pozicija posledica je odlično odrađenih kvalifikacija, u kojima je Piksijeva ekipa na osam utakmica ostvarila šest pobeda i dva remija i kao prva u Grupi A otišla u Katar.

Prvo mesto na rang listi zadržala je Belgija, Brazil je drugi, aktuelni svetski prvak Francuska je treća, a među najboljih deset su još: Engleska, Argentina, Italija, Španija, Portugal, Danska i Holandija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track