BIVŠI FUDBALER HAJDUKA OBORIO AVION JNA I DOBIO ORDEN OD TUĐMANA! Čuvao Mrkelu na Poljudu, pa otišao u RAT i ušao u HDZ!
Foto: Printscreen

intervju o kom se priča

BIVŠI FUDBALER HAJDUKA OBORIO AVION JNA I DOBIO ORDEN OD TUĐMANA! Čuvao Mrkelu na Poljudu, pa otišao u RAT i ušao u HDZ!

Fudbal -

Bivši fudbaler Šibenika i Hajduka i Splita, Goran Pauk, u intervjuu koji je dao za hrvatski "Večernji list" govorio je o svojoj fudbalskoj karijeri, učešću u ratu u bivšoj Jugoslaviji, Tuđmanu i HDZ-u, čiju politiku je oduvek podržavao.

Bivši hrvatski defanzivac bio je jedan od vojnika koji su 1991. godine učestvovali u obaranju aviona JNA iznad Šibenika.

"Oba su pala", viknuo je tada hrvatski vojnik Filip Gaćina. Dokaze o tome Hrvati nikada nisu izneli. Jedan avion oborio je Neven Livaić, dok je drugi pogodio Pauk, ali nisu bili sigurni da li je i taj pao, ili se vratio na teritoriju koja je bila pod kontrolom srpskih snaga.

"Sto posto si siguran jedino kada vidiš da je pao, a mi to sa Zvečeva nismo videli. Mi smo videli prvi avion koji pada, i to je avion koji je srušio Neven Livaić 'strelom', a tek sutradan ujutro došao je zapovednik i kazao da je pao i onaj drugi. To je saznao sistemom veze, tako da se to poklapa s onim što je vikao pokojni Filip Gaćina. Navodno je pao u more negde tamo prema Žirju, ali meni je to sve zajedno neprovereno", rekao je bivši fudbaler.

Na pitanje kakav osećaj je imao u tom momentu, Pauk je odgovorio:

"Neopisiv! U stvari, nije to bilo veselje i sreća što sam ga ja srušio, nego u tome što smo čuli zvuk aviona, izašli na top, stavili ga u borbeni položaj, upalili motor i pucali na njega. Bez da smo trepnuli, a mogao nas je pokositi odozgo u sekundi".

U tom momentu nije razmišljao o pilotima koji su bili u avionima koje su pogodili.

"To je teža priča koju pokušavaš da zanemariš, ustvari u tom trenutku ne razmišljaš o čoveku u avionu, nego je više u fokusu avion. Ali, naravno, javlja se i to razmišljanje 'jesam li ubio čoveka, šta se događa s njim'. Iako su oni napali nas, to je bio prvi i jedini napad na kasarnu. Njihov cilj bio je Šibenik, ili u povratku ili u dolasku, a mi smo im bili kao neka međuzona. Njihove identitete mi koji smo tada bili na Zvečevu nismo saznali", priznao je on.

Fudbalsku karijeru započeo je u Šibeniku, a 1987. godine na poziv trenera Tomislava Ivića stigao je u Hajduk iz Splita.

U razgovoru za hrvatski list prisetio se svog debija na Poljudu protiv Crvene zvezde. Istakao je da je taj meč nešto najlepše što je doživeo u karijeri.

"U mom debiju protiv Crvene zvezde na Poljudu (2:2), čuvao sam Mitra Mrkelu. Pošto su ga na poluvremenu zamenili, očito sam ga dobro čuvao. A bio je paklen igrač na levom krilu", rekao je Pauk.

Nakon rata bio je nosilac Tuđmanovog ordena "Red Nikole Šubića Zrinjskog", a kasnije i visoki funkcioner HDZ-a.

"Politika mi ne fali, premda - znate kako se kaže - dok ste u brazdi, pokušavate ostati u brazdi. Kad ispadnete iz brazde, onda vidite da ima lepih stvari i izvan nje. Zadovoljan sam ovim poslom, a još bitnije je da su korisnici zadovoljni, to je za mene veselje. Korisnici su hrvatski branitelji, članovi njihovih porodica, stradalnici Domovinskog rata", otkrio je Pauk.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track