U prvom kolu grupe A, fudbaleri Švajcarske pobedili su Mađarsku rezultatom 3:1 i tako došli do prvih bodova na Evropskom prvenstvu!

Švajcarci su bili bolji rival tokom većeg dela igre i poptuno zasluženo došli do tri boda, pa se sada nalaze na drugoj poziciji u grupi, odmah iza Nemačke koja je sinoć deklasirala Škotsku ubedljivim rezultatom 5:1.

Krenuli su danas i jedni i drugi žestoko od samog starta, delovalo je da se Mađari nisu uplašili protivnika, izašli su visoko, stvorli su nekoliko šansi na početku ali se njihova igra potpuno raspala u nastavku!

Švajcarci su preuzeli kontrolu na terenu, krenuli su ofanzivu i takvu igru su krunisali golom u 13. minutu. Posle sjajne asistencije Ebišera, Dua je mirno odreagova i rutinski završio posao ispred Zomera. Sudija Vinčić je najpre svirao ofsajd, ali je nakon intervencije iz VAR sobe gol priznat!

Od tog momenta, Mađari su bili potpuno neprimetni na terenu i bilo je pitanje momenta kada će Švajcarci duplirati svoju prednost.

A to je moglo da se desi već u 20. minutu, kada se Vargas našao sam ispred protivničkog golmana, bocnuo je loptu ali je golman Guljaši uspeo da skrene loptu u korner!

Nastavio se presing Švajcaraca, preživeli su Mađari nalet rivala, ali su ipak poklekli u samom finišu prvog dela igre. Igrao se 45. minut kada su Švajcarci potpuno zasluženo poveli sa 2:0, a u strelce se upisao Ebišer, fantastičnim pogotkom sa vrha šesnaesterca.

Profimedia, Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia ŠVAJCARCI DOMINIRALI, SAMI SEBE UVUKLI U DRAMU PA ZASLUŽENO SLAVILI! Mađari se kasno probudili, ostali bez bodova na otvaranju EP

Ipak, u drugom poluvremenu Mađari su "živnuli" na terenu i krenuli na sve ili ništa. Želeli su što pre da smanje zaostatak i to su mogli da urade u 63. minutu kada je Varga glavom promašio zicer, što je ujedno bila i najbolja šansa za Mađarsku do tog momenta.

A onda, tri minuta kasnije sjajni napadač se iskupio za promašaj i to na najbolji mogući način, pošto je iskoristio nepažnju provičkih štopera i zatresao mrežu Švajcarske. Varga je pobegao protivnicima, iskoristio lep centaršut i rutinski matirao Zomera!

Nastavila se inicijativa Mađara, videli su da mogu i želeli su da što pre stignu do izjednačenja, ali to nisu uspeli da ostvare.

Nisu iskoristili svoje šanse, što je kasnio sjajni Embolo koji je u trećem minutu sudijske nadoknade iskoristio grešku protvičkog igrača i na rutinski način stavio tačku na ovu utakmicu.

Uživo,

Mađarska - Švajcarska: 1:3 (0:2)

Tok utakmice:

Drugo poluvreme:

Završena je utakmica!

93. minut - GOOOOL! Embolo stavlja tačku na ovu utakmicu!

90. minut - Igraće se još pet minuta sudijske nadoknade!

83. minut - Inicijativa Mađara, žele što pre do izjednačenja, pravo je pitanje hoće li Švajcarci uspeti da "prežive"...

75. minut - Embolo ulazi na teren umesto Vargasa!

72. minut - Ponovo prete Mađari, ovog puta je Kerkez bio u šansi ali nije uspeo da iznenadi fokusiranog Zomera!

66. minut - GOOOOOL! Varga smanjuje na 2:1! Ovog puta je sjajni napadač iskoristio šansu i zatresao mrežu rivala! Varga je pobegao defanzivcima Švajcarske, iskoristio lep centaršut i rutinski matirao Zomera!

63. minut - Najbolja šansa za Mađare na današnjem meču! Posle sjajnog centaršuta sa levog boka, Varga je glavom šutirao sa nekoliko metara ali je lopta protutnjala malo pored leve stative!

58. minut - Ndoj je povukao loptu, odlučio se za šut iz velike udaljenosti, ali to nije bilo dovoljno dobro da se matira golman Mađarske!

profimedia0881843739.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

55. minut - Koliko sreće imaju Mađari... Vargas je ponovo izašao jedan na jedan sa protivničkim golmanom, ali je Guljaši ovog puta sačuvao svoju mrežu!

50. minut - Soboslaj je zapretio protivničkom golu, ali nedovoljno dobro da smanji zaostatak svog tima!

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

Prvo poluvreme:

Završeno je prvo poluvreme!

45. minut - GOOOOOL! Švajcarska vodi 2:0! Uspeli su Švajcarci da potpuno zasluženo dupliraju prednost u finišu prvog poluvremena! Gol je postigao Ebišer, i to na fantastičan način!

41. minut - Soboslaj je odlično centrirao, neko od mađarskih igrača je šutirao glavom ali je Zomer bio na visini zadatka!

34. minut - Ne mogu fudbaleri Mađarske apsolutno ništa da urade, dok su i Švajcarci spustili nogu sa gasa, pa je tempo igre značajno opao posle gola!

28. minut - Raspala se igra Mađara posle primljenog gola! Švajcarci potpuno kontrolišu stanje na terenu i čekaju šansu za kontru!

profimedia0881845006.jpg
Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia 
foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

20. minut - Malo je falilo da Švajcarci dupliraju prednost! Vargas se našao u odličnoj prilici, izašao jedan na jedan sa golmanom, potom je "bocnuo", ali je Guljaši uspeo da skrene loptu u korner!

13. minut - GOOOOL! Posle sjajne asistencije Ebišera, Dua je mirno odreagova i rutinski završio posao ispred Zomera. Sudija Vinčić je najpre svirao ofsajd, ali je nakon intervencije iz VAR sobe gol priznat!

10. minut - Bila je ovo dobra kontra Mađarske, probili su Mađari po desnom boku, lopta je došla do Salaja koji je šutirao sa nekih 20 metara, ali je bio neprecizan

profimedia0881843233.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

5. minut - Vidmer je zbog oštrog starta dobio žuti karton!

3. minut - Otvoreno se igra i na jednoj i na drugoj strani, tempo je žestok za sada što oduševljava navijače na stadionu!

1. minut - Počela je utakmica!

Poznati sastavi za današnju utakmicu:

Mađarska: Guljaši, Lang, Orban, Salaj, Bola, Nađi, Šafer, Kerkez, Šalaj, Soboslaj, Varga

Švajcarska: Zomer, Šer, Akandži, Rodrigez, Vidmer, Džaka, Frojler, Ndoje, Ebišer, Vargas, Dua

Direktan prenos ove utakmice obezbeđen je na prvom programu Radio televizije Srbije, kao i na kanalu Arena sport Premium 1, a sva dešavanja pre, za vreme i posle meča možete pratiti putem našeg lajv-bloga.

Selektor Mađarske, Marko Rosi, nada se da će njegova ekipa izvući dobar rezultat na ovoj utakmici.

"Imam veliko poštovanje prema selekciji Švajcarske i prema svemu onome što moj kolega Murat Jakin radi na klupi ove reprezentacije. Naš rival igra moderan fudbal, ima igrače koji nastupaju u najjačim evropskim ligama i ukoliko posmatramo na taj način, favorit je u odnosu na nas. Međutim, mi se ne predajemo i ne plašimo se izazova. Želimo da se nadmećemo, imamo mnogo samopouzdanja i nadamo se dobrom rezultatu", kazao je Rosi.

Njegov kolega na klupi Švajcarske ima samo reči hvale za današnjeg rivala.

"Imao sam prilke da gledam veliki broj utakmica selekcije Mađarske i uverim se u sve njihove kvalitete. Kompaktan su tim, igraju veoma čvrsto i agresivno, i svesni smo da nas očekuje izuzetno težak meč. Potrudićemo se da se prikažemo u što boljem svetlu i da obradujemo naše navijače, a trijumf u prvoj utakmici Evropskog prvenstva je uvek veoma zanačaj za nastavak takmičenja".

Kladionice su objavile kvote za ovaj meč i uloga favorita ide Švajcarcima. Kvota na ovu selekciju iznosi 2,25, na nerešen ishod je 3,35 a na Mađare 3,50.

Kurir sport

Bonus video:

Kurir sport/Miloš Bjelinić Četiri sata pred otvranje EURO navijači ispred Alijanc Arene