FIBA POTVRDILA: Olimpijski kvalifikacioni turnir košarkaša sigurno u Beogradu!
Foto: KSS

Nema dileme

FIBA POTVRDILA: Olimpijski kvalifikacioni turnir košarkaša sigurno u Beogradu!

Košarka -
Olimpijski kvalifikacioni turnir za košarkaše sigurno će se odigrati u Beogradu, u „Kombank Areni“ od 4. do 9. jula 2016. godine!

Ovo je u Ženevi potvrdio generalni sekretar FIBA Svet Patrik Bauman u razgovoru sa predsednikom Košarkaškog saveza Srbije Draganom Đilasom i generalnim sekretarom KSS Dejanom Tomaševićem.

– Generalni sekretar FIBA Svet Patrik Bauman je u razgovorima pred predstavnicima svih federacija rekao da se nada da se više neće pojavljivati priče kako FIBA razmišlja o oduzimanju domaćinstva kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre Srbiji i da će on lično biti u Beogradu tokom održavanja turnira. Time se stavlja tačka na sve glasine koje su se pojavile u javnosti i sada je na nama samo da maksimalno dobro organizujemo turnir i da na njemu pobedimo – prenosi utiske iz Ženeve predsednik KSS Dragan Đilas.Inače, glavna tema bilo je učešće klubova iz regiona u FIBA Ligi šampiona.

– Veći deo sastanka je bio posvećen situaciji sa učešćem klubova iz regiona u FIBA Ligi šampiona. Narednih dana održaćemo sastanak sa klubovima učesnicima ABA lige, kako bismo došli do zajedničkog stava prihvatljivog i za klubove i za FIBA, odnosno za Košarkaški savez Srbije. FIBA ne uslovljava igranje u svojoj Ligi šampiona neučestvovanjem u Evoligi. Naprotiv, ona to prihvata i podržava. Za FIBA je učešće kvalitetnog predstavnika Srbije u njenoj Ligi šampiona od izuzetnog značaja. Mišljenja sam da bi to bilo i u skladu sa našim košarkaškim interesima… – objašnjava Đilas.Košarkaši Srbije igraće sa Angolom i Portorikom u podgrupi A kvalifikacija za Rio 2016, a u podgrupi B u Beogradu boriće se Japan, Češka i Letonija.

Po dva najbolja tima iz svake podgrupe će se plasirati u polufinale, a finalisti će odlučivati ko će se plasirati na turnir u Riju predstojećeg leta.Preostale dve grupe će se igrati u Italiji (Torino), gde su favoriti Grčka, Hrvatska i Italija, te na Filipinima (Manila), gde će u centru pažnje biti Turska, Francuska i Kanada.

Olimpijski turnir na programu je od 5-21. avgusta. Plasman u Rio su ranije obezbedili SAD, Brazil, Australija, Nigerija, Venecuela, Argentina, Španija, Litvanija i Kina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja