BIVŠI PREDSEDNIK PARTIZANA OTKRIO: Otišao sam kada su tražili da zbog ponude iz inostranstva povećam Vujoševićev ugovor za 25 odsto!
Foto: Nebojša Mandić

TVRDI DA NIJE NAPRAVIO DUG

BIVŠI PREDSEDNIK PARTIZANA OTKRIO: Otišao sam kada su tražili da zbog ponude iz inostranstva povećam Vujoševićev ugovor za 25 odsto!

Košarka -

Nekadašnji predsednik košarkaškog kluba Partizan Jovica Pavlović otkrio je da je 2005. godine otišao zbog sukoba sa sportskim sektorom u klubu i da u tom momentu crno-beli nisu imali nikakav dug

Pavlović se u poslednje vreme sve češće pominje od strane bivših članova Partizana da je potonuće kluba krenulo u njegovo vreme, kada je uzeo nepovoljni kredit u Marfin banci, koji je i danas kamen oko vrata crno-belima.

- Podignut je kredit od 1,1 milion evra s godišnjom kamatnom stopom od 9,5 odsto, u to vreme uobičajenom za tu vrstu kreditne usluge, uz grejs period do prodaje tri igrača: Veličkovića, Perovića i Tripkovića, za koje je Partizan dao banci intabulaciju, sudski overenu. Iz kluba sam otišao 2005, a pomenuti trio igrača u vreme kasnije uprave, pa na pitanja zašto nije vraćen kredit i zašto se sada pominju druge kamatne stope, ne bih znao da vam odgovorim - počeo je priču Pavlović.

On je otkrio da je kredit u Marfin banci morao da bude podignut, da ne bi dvojica nosilaca igre u tom periodu, Milojević i Šuput, napustili klub zbog raskida ugovora.

- Urgentno smo morali da obezbedimo sredstva za dugove Milojeviću i Šuputu iz prethodne sezone, jer je pretio jednostrani raskid ugovora. Morali smo i da regulišemo obeštećenje za Luku Bogdanovića, koji je stigao nešto ranije, pa nam je za to ceo iznos uplatio FK Partizan, voljom Žarka Zečevića, koji je decenijama pomagao košarkaški kolektiv. Zatekli smo i dugovanja po osnovu poreza koja smo sa Poreskom upravom Savski venac reprogramirali i započeli isplatu - ispričao je Pavlović.

Nekadašnji prvi čovek crno-belih je objasnio i kada je došlo do trzacija zbog kojih je otišao iz kluba.

- Posle poraza u finalu kupa 2005, neplanirano smo izgubili i nekoliko ligaških utakmica, da bi sportski staf, posle poraza u Ljubljani, sa aerodroma "Brnik", tražio hitan sastanak sa mnom. Tražili su da odmah produžim saradnju s trenerom za narednu sezonu, uz uvećanje ugovora za 25 odsto. Apriori sam odbio, jer Partizan, shodno postavljenim ciljevima, obaveze preuzima na početku sezone, a na kraju, po razmatranju rezultata, vuče poteze. S druge strane, po mojim merilima, ugovor je bio preveliki za privredni trenutak u zemlji.

Razlog za taj zahtev za novim ugovorom je bila, navodna, ponuda iz inostranstva koju je imao Duško Vujošević.

- Sportski staf me je ubeđivao da on ima izuzetnu ponudu iz inostranstva, na šta sam treneru odgovorio da je prihvati i tako reši svoju budućnost. Nećemo da mu zamerimo ni mi ni sportska javnost, što su protumačili da sam ga pustio "niz vodu". Polarizovali su klub i jednostranim stavovima sebe stavili na jednu, a mene na drugu stranu, kao da Partizan ima dva interesa. Moja priroda ne trpi tu vrstu sukoba, ali morao sam da prihvatim realnost: da odem na kraju sezone, jer sa zatečenim modelom vođenja je bilo nemoguće stvoriti moderan evropski klub, ili da ostanem. Ako ostajem, onda više nema improvizacije u vođenju kluba, već Partizan mora da se reorganizuje u svim segmentima kao davne 1994.

Pavlović je na kraju odlučio da se povuče.

- Trebalo mi je značajno ime, pa sam jednoj legedni Partizana pojasnio aktuelni trenutak i bojazan da na duge staze zatečeni model vođenja kluba neće doneti dobro klubu. Izložio sam strategiju i operativu za narednih tri-pet godina. On me je legitimno odbio, uz konstataciju da je prerano da dođe u Partizan. Tog momenta sam odlučio da se povučem na kraju sezone, jer bi moj ostanak bio mučenje za sve - objasnio je Jovica Pavlović.

Na pitanje kakva je bila finansijska situacija u Partizanu kada je odlazio, Jovca Pavlović je rekao:

- Do mog odlaska sve tekuće obaveze su izmirivane na vreme, kao i onih 300.000 evra duga prethodne uprave. Takođe, zamolio sam celu upravu da ostane", rekao je bivši predsednik Partizana.

Kurir sport / Novosti

Foto: Nebojša Mandić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

„Da se ne lažemo“ o sporu Duška Vujoševića i KK Partizan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track