POLA NBA ZA PSIHIJATRA: Rastu mentalni problemi košarkaša
Foto: AP / Frank Gunn

ŠOKANTNO

POLA NBA ZA PSIHIJATRA: Rastu mentalni problemi košarkaša

Košarka -

Preko 40 odsto košarkaša najjače lige pati od depresije i anksioznosti, pa će od naredne sezone u svakoj ekipi u „stafu“ biti dva psihoterapeuta

Igranje u NBA ligi ne donosi samo slavu i novac! Bivši košarkaš Hjustona, a sada član stručnog štaba tog tima Džon Lukas tvrdi da čak 40 odsto igrača ima mentalnih problema.

Međutim, samo manji broj skupi hrabrost i zaista i zatraži stručnu pomoć. Zbog toga se uvode novine, pa će od naredne sezone svaki tim u „stafu“ morati da ima dva psihijatra koji će biti na raspolaganju košarkašima. Verovali ili ne, oni često padnu u depresiju, bez obzira na to što zarađuju milione i, iz ugla običnog čoveka, nemaju razloga za brigu.

- Živimo u vreme anksioznosti. Smatram da su glavni uzrok društvene mreže, mnogo igrača nije srećno. Ponekad oni o tome razgovaraju sa mnom - kaže komesar lige Adam Silver.

Na primer, Kevin Lav, jedan od najboljih krilnih centara NBA, otvoreno govorio o svom problemu.

- Imao sam napad panike na poluvremenu utakmice sa Atlantom. Došlo je niotkuda, nisam znao da li mi se stvarno to dešava. A bilo je stvarno, baš kao fizička povreda. Od tada stalno razmišljam kako imam mentalnih problema. Do 29. godine sam mislio da se to dešava nekom drugom - rekao je Kevin, koji je zbog problema propustio veliki broj utakmica.

foto: AP / COLE BURSTON

Ol-star bek Lamar Derozan takođe je otvorio dušu.

- Depresija dobija ono najbolje od mene. Ponekad se osećam kao da nosim ceo svet na plećima. Znate, na kraju dana svi smo mi ljudi i imamo osećanja. Više se ne plašim da priznam, ali nosim se s tim - izjavio je član San Antonija.

Većina igrača se drogira DEPRESIJU LEČE KOKAINOM

Još veći problem je to što veliki broj NBA košarkaša problem depresije i anksioznosti želi da reši na pogrešan način - uzimanjem droge. Mnogi puše marihuanu, a posebno je popularan kokain.

- Kokain redovno uzima više od 40 odsto igrača, a još dvadesetak odsto povremeno. NBA liga je bolesna, neizlečiva - kaže bivši generalni menadžer Atlante Sten Kasten.

Kurir.rs/ Foto:AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track