LAMONIKI SE TRESLE GAĆE OD PIONIRA: Italijan priznao kada se najviše uplašio, kada je kršio pravila, najbolji meč...
Foto: Profimedia

Ispovest velikog sudije

LAMONIKI SE TRESLE GAĆE OD PIONIRA: Italijan priznao kada se najviše uplašio, kada je kršio pravila, najbolji meč...

Košarka -

Čuveni evroligaški sudija Luiđi Lamonika zazire samo od dve dvorane kada dobije zadatak da deli pravdu. Jedna je atinska OAKA, a druga je hala Pionir i Italijan nije imao problem da to javno prizna.

U intervju za specijalizovani portal Basketinside.com, poznati arbitar napravio je paralelu izmedu uslova za sudenje nekada i sad.

-Srećom stvari nisu takve kakve su bile pre 20 godina. Sada postoje dve "vruće" dvorane, Pionir I OAKA, ali na sreću, prethodnih godina, tamo su navijači više razmišljali kako da pomognu svojim ekipama - rekao je Lamonika.

Zanimljivost vezana za Italijana i srpske klubove je ta da od 14 utakmica koje je svirao u Beogradu, što u Areni, što u Pioniru, ni Partizan, ni Crvena zvezda nisu izgubili svoje mečeve. Ravnopravno, po sedam pobeda, dok je Lamonika bio na parketu, zabeležili su i crno-beli i crveno-beli.

Najvrelija je bila čuvena utakmica Partizana i Barselone, u sezoni kada su crno-beli sa Duškom Vujoševićem došli do "fajnal fora" u Parizu. Na toj utakmici pobednik je odlučen u poslednjoj sekundi, a po prvi put u istoriji takmičenja sudije su gledale snimak za zapisničkim stolom, odlučivši na kraju da skok Lorensa Robertsa i njegovo izbacivanje lopte iz obruča posle šuta Pita Majkla, proglase regularnim.

Prošle godine je umalo platio glavom u Atini, baš posle svoje arbitraže na utakmici Panatinaikosa i Barselone:

- Meč je bio prilično miran, jer Barselona zasluženo došla do pobede. Nakon što sam napustio OAKA, sat vremena po utakmici, ušli smo u taksi i tada je tokom vožnje čovek sa skutera pokušao da nam slomi prozor nekoliko puta, da bi na kraju u tome i uspeo. Na sreću, ništa nam se nije desilo, ali smo se dosta uplašili.

Najlepše utakmice u karijeri opet su Lamoniki začinili Srbi.

- Imao sam sreće da sudim mnogo važnih mečeva. Uvek ću se sećati polufinala OI između Argentine i SAD, sa devet Argentinaca iz NBA. Olimpijska atmosfera je neverovatna. Takođe, nezaboravna peta utakmica italijanskog plej-ofa između Virtusa i Fortituda (kada Danilović sa trojkom i dodatnim bacanjem preokreće rezultat u poslednjem napadu i donosi svom klubu titulu protiv gradskog rivala), pa šut Printezisa u finalu Evrolige za pobedu Olimpijakosa posle -19 protiv CSKA (Olimpijakos vodio Dušan Ivković).

Dva puta je uzeo dres igračima.

- Pravila zabranjuju to, ali ja sam imao malu molbu za Spanulisa, jer me je prijatelj zamolio da mu donesem dres Grka. I posle toga tražio sam od Datomea kada je prešao da igra za Fenerbahče.

Velikom sudiji ostaće u trajnom sećanju i susret sa Kobijem Brajantom.

- Brajant je pričao odlično italijanski, to sad već svi znaju. U Londonu na OI, sreo sam ga u hodniku koji je vodio ka sobi za antidoping kontrolu i kada me je video rekao mi je "Uvek ja, i kako sad mogu da radim to, dok ovaj gleda u mene". Bio je posebna osoba, jedinstven kao igrač.

foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track