SRBIN JE NBA ŠAMPION - POSLE NOVAKA, I NIKOLA POKORIO PLANETU: Jokić sa Denverom uzeo prsten i ušao u istoriju VIDEO
Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia, Harry How / Getty images / Profimedia, USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

BNA liga

SRBIN JE NBA ŠAMPION - POSLE NOVAKA, I NIKOLA POKORIO PLANETU: Jokić sa Denverom uzeo prsten i ušao u istoriju VIDEO

Košarka -

Košarkaši Denvera prvi put u istoriji su postali šampioni NBA lige.

Nagetsi su u petoj utakmici finalne serije savladali na svom terenu Majami sa 94:89 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18) i ukupnim rezultatom 4:1 stigli do titule.

Nikola Jokić je odigrao još jednu sjajnu utakmicu, bio je najefikasniji sa 28 poena, uz 16 skokova i četiri asistencije.

Bila je ovo više nego uzbudljiva utakmica. Majami je vodio većim delom utakmice, ali je Jokić pokrenuo svoj tim ka preokretu.

U finišu meča domaćin se bolje snašao i stigao do titule šampiona.

Kurir sport

DENVER - MAJAMI 94:89 (22:24, 22:27, 26:20, 24:18)

TOK MEČA

4. ČETVRTINA

Denver ulazi u poslednju četvrtu sa poenom minusa (70:71). Jokić je na 18 poena i 14 skokova, uz 4 asistencije, i najzaslužniji je za povratak Nagetsa iz dvocifrenog minusa.

Jokić postiže prve poene u poslednjoj četvrtini, zatim Marej pogađa trojku - 75:71. Tajm-aut za Majami, domaći tim je u velikom naletu.

Četiri vezana poena Jokića, drži Denver u vođstvu - 79:76. Njegova 24 poena. Ali ima još dosta da se igra, nešto manje od devet minuta.

Džimi Batler se probudio u lošem trenutku po Denver, vezao je dve trojke, pa Majami drži priključak četiri minuta pre kraja - 86:82.

Neverovatna situacija na 3:21 pre kraja pri rezultatu 86:82. Sudije su dosudile faul na Batleru pri šutu za tri poena. Trener Denvera Majk Meloun je tražio čelendž, ali su sudije posle višeminutnog većanja ostale pri svom stavu. Batler je pogodio sva tri bacanja za 86:85. Njegovih devet poena u nizu.

Batler je postigao 13 poena u ovoj četvrtini, ali je na 24 sekunde pre kraja izgubio loptu. Denver vodi 90:89.

3. ČETVRTINA

Jokić otvara četvrtinu sa 2+1. Njegovih 12 poena do sada, uz osam skokova i četiri asistencije - 47:55.

Razigrao se Jokić, stigao je do 17. poena, uz 13 skokova, pa Denver prilazi na samo minus tri - 57:60.

Proključaka je "Bol" arena, Marej u kontri pogađa trojku za izjednačenje - 60:60. To je tek druga trojka domaće ekipe iz 18 pokušaja. I to je jedan od uzroka zaostatka do sada. Jokić je pokrenuo domaći tim u velikom povratku.

Trojkom Portera minut pre kraja treće četvrtine Denver je prvi put poveo posle prve četvrtine - 69:66.

Gosti ipak završavaju četvrtinu u svoju korist i vode - 70:71. Očekuje nas prava drama do kraja.

2. ČETVRTINA

Jokić je i dalje na klupi, Majami ima minimalnu prednost, ali je veći problem za domaći tim broj ličnih grešaka vodećih domaćih igrača. Jokić i Marej imaju po dve lične, a Gordon čak tri posle tri minuta igre u drugoj četvrtini - 27:30.

Jokić je ušao u igru i odmah postigao svoj peti poen - 29:34.

Bolja igra Hita, Robinson sa pet vezanih poena donosi gostima prvo dvocifreno vođstvo - 29:39. Igra se pet minuta u drugoj četvrtini.

Mini-serija Denvera posle tajm-auta i šest vezanih poena. Jokić je prvo postigao svoj sedmi poen, potom i upisao treću asistenciju, a zatim je timska dobra odbrana donela lake poene u kontri za Brusa Brauna - 35:39.

1. ČETVRTINA

Nevrozan početak Denvera, imaju čaj četiri izgubljene lopte u prva dva minuta. Majami je pogodio prvu trojku, i to preko Štrusa - 2:5.

Tajm-aut, a onda šou-tajm domaćeg tima. Denver je u naletu, serija 12:0 za vođstvo 12:5. Jokić je bez šuta iz igre, ali ima dva skoka i jednu asistenciju. Majami je promašio deset uzastopnih napada.

Jokić je prve poene postigao u 7. minutu, i to trojku. Prva trojka za Denver na ovoj utakmici - 15:8.

Štrus i Adebajo vraćaju Majami u igru, ali veći problem po Denver je činjenica da je Jokić zaradio drugu ličnu grešku - 18:22.

Adebajo je nezaustavljiv, centar Majamija je postigao 14 poena u prvoj četvrtini, u kojoj su gosti stekli prednost od dva poena - 22:24.

Jokić je poslednja tri minuta proveo na klupi zbog dve lične greške. Postigao je tri poena iz jednog jedinog šuta, ima tri skoka i dve asistencije za sada.

Nedelja je bila dan kada je Novak Đoković bio glavna vest u svetskim medijima, a Srbija čeka da to isto u utorak ponovi Nikola Jokić.

Sve u svemu, Srbija ne spava i čeka novu šampionsku titulu. A vi sve pojedinosti oko ovog meča možete da pratite na portalu Kurira.

Teniski "Džoker" je trijumfom na Rolan Garosu ispisao istoriju svog sporta, a drugi Srbin, ovaj košarkaški "Džoker", mogao bi večeras da uhvati njegov pelcer.

"Bol" arena u Denveru, kapaciteta 21.000 mesta, verovatno je bila premala da primi sve zainteresovane koji bi da proslave šampionsku titulu. Denver vodi sa 3:1 u finalu protiv Majamija i nedostaje mu ta jedna pobeda da se prvi put u istoriji kluba okiti šampionskom titulom.

A srećnici koji su došli do ulaznice, parčeta papira zlata vrednog, usmeriće svoje poglede ka Nikoli Jokiću. Srpski as je nesumnjivo centralna figura finalne serije. Somborac ruši redom sve rekorde u NBA ligi. Prvi je košarkaš u istoriji koji je ostvario 10 tripl-dablova u plej-ofu, prvi koji je stigao do učinka od najmanje 500 poena, 250 skokova u 150 asistencija. I ko zna koliko još rekorda ruši i postavlja Jokić, koji u seriji protiv ekipe sa Floride ima prosečan učinak od 30.8 poena, 13.5 skokova i 8 asistencija.

Dve uzastopne godine je bio MVP NBA lige, a nema sumnje da ga sada čeka nagrada za MVP finala.

Pored Jokića, ekipa Majka Melouna, optimizam gradi i na igračima kao što su Džamal Marej, Majkl Porter junior, Aron Gordon, Brus Braun...

Ipak, stara mudrost kaže da se "ražanj ne stavlja dok je zec u šumi".

Iako Denver, posle dve uzastopne pobede u gostima, ima ogromnu šansu da večeras završi posao, nikako ne treba otpisivati goste. Trener Erik Spolstra ima dve titule NBA lige kao glavni trener i jednu kao pomoćni trener, i svakako ima velikog iskustva da tešku situaciju okrene u svoju korist. A ima i teško oružje na parketu u vidu igrača kao što su Džimi Batler, Bem Adebajo, Maks Štrus, Gejb Vinsent, Kejleb Martin, Kajl Lori, Dankan Robinson...

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track