ITALIJANI PRVACI SVETA U ODBOJCI: Azuri rastužili Poljake, Nikola Grbić ostao bez zlata! (VIDEO)
Foto: Printscreen/SK 1

Prekinuli dominaciju poljaka

ITALIJANI PRVACI SVETA U ODBOJCI: Azuri rastužili Poljake, Nikola Grbić ostao bez zlata! (VIDEO)

Ostali sportovi -

Brazil osvojio bronzanu medalju

Italija je svetski šampion u odbojci!

U Katovicama je prekinuta dominacija Poljaka! "Azuri" su u finalu savladali branioca titule sa 3:1 (22:25, 25:21, 25:18, 25:20).

Italija se popela na svetski tron prvi put posle 1998. godine i osvojila je četvrtu titulu. Tada su u finalu "azuri" sa Ferdinandom de Đorđijem savladali Jugoslaviju sa Nikolom Grbićem. Sada je čuveni Italijan ponovo slavio u duelu sa srpskom legendom, koja sada sedi na klupi Poljske.

Belo-crveni nisu uspeli da treći put uzastopno osvoje svetsko zlato, što je prethodno pošlo za rukom samo Italiji i Brazilu. Pali su u završnici prvog seta Italijani, ali su u nastavku sasvim nadigrali rivala. Bili su maksimalno koncentrisani, ispunili su svaku taktičku zamisao selektora De Đorđija, odlični su bili na prijemu, a maestralan je bio Đaneli u organizaciji igre.

Nedostajao je Poljacima igrač koji će da povuče kad je bilo najvažnije, možda je falilo i više napada kroz sredinu, pa ni izmene Grbića nisu davale rezultate.

odbojka, Italija
foto: Printscreen/SK 1

Danijele Lavija je bio najbolji među „azurima“ sa 19 poena, Alesandro Mikjeleto je imao 14, a Juri Romano 13. Fantastični Simone Đaneli je upisao sedam.

Poljska je posle dve uzastopne titule morala da se zadovolji srebrom, nedostajao im je lider na terenu u nedelju. Aleksander Šlivka je osvojio 12 poena, Kamil Semenjuk 11. Tužni su halu Spodek u Katovicama napustili Poljaci, a Italijani su na istom mestu gde su prošle godine postali evropski šampioni slavili svetsku titulu.

Odlična odbojka igrala se na početku meča, dugo su trajali poeni, sve od sebe davali su igrači oba tima, pa je Mikjeleto jednu loptu prebacio i nogom. Više su grešili Poljaci, pa je na 21:17 tajmaut zvao Grbić. Posle duge razmene poentirao je Šlivka, a sjajni servisi Bjenjeka pomogli su belo-crvenima da izjednače na 21:21. Pogađao je Kurek u završnici, a blok Šlivke na Romanu označio je kraj seta.

Silovito su krenuli Poljaci u drugi set, pa je De Đorđi već na 3:0 zvao tajmaut. Vodila se velika borba u nastavku, pratile su se ekipe u poen. Imali su domaći potom 16:13, kada je novu pauzu tražila klupa Italije. Čekao je strpljivo selektor evropskih šampiona da se razigra mladi Mikjeleto i da Romano počne da pogađa. I dočekao je u završnici. Menjao je Grbić, ali nije nalazio rešenje. Blok Ancanija na Smenjuku doneo je izjednačenje „azurima“.

Ponovo je u ranoj fazi seta bio prinuđen De Đorđi da zove tajmaut (7:4). Bolje su igrali njegovi izabranici u nastavku, hvatali su sve u polju, ograničili su rivala u napadu. Uspostavio je kontrolu mladi tim Italije sasvim u završnici i semafor je pokazao 20:15. Menjao je Grbić, ali nije mogao da nađe igrače koji bi parirali sjajnim „azurima“.

Imali su branioci titule 3:1 u četvrtom periodu, ali nisu dugo bili u prednosti. Odlično su se branili Italijani, a kada je Ruso poentirao iz odbrane za 8:6, zvala je Poljska tajmaut. Nikako nisu mogli domaći da prođu u napadu, snažan blok postavljali su hrabri Italijani. Fantastično se branio i Balaso, belo-crvenima je bilo teško da spuste loptu. Čuvali su "azuri" prednost, a do titule su došli servis greškom Bjenjenka.

BRAZIL OSVOJIO BRONZU

Odbojkaši Brazila osvojili su bronzu na Svetskom prvenstvu. U borbi za treće mesto savladali su selekciju Slovenije sa 3:1 (25:18, 25:18, 22:25, 25:18).

Brazil je osvojio sedmu medalju na prvenstvima sveta, ali tek prvu bronzanu - u kolekciji ima po tri zlata i srebra. Ulazak Bruna sredinom seta je promenio sve na terenu, a Leal i Valas su ponovo bili na visini zadatka. Nije na ovom meču igrao Lukareli, koji se povredio u završnici polufinala, ali ga je mladi Adriano dostojno zamenio. Pobeda je mogla da bude i ubedljivija, pošto je "selesao" vodio 15:9 u trećem setu. Ipak, u tom momentu su Slovenci preuzeli inicijativu, iskoristili opuštanje rivala i produžili duel. Valas je bio najbolji u pobedničkom timu sa 21 poenom, Leal je imao 19, a Lukas 12. Kod „zmajčeka“ je prednjačio Tonček Štern sa 17 poena, Klemen Čebulj je dodao 14. Četvrto mesto najveći je uspeh Slovenije na svetskim šampionatima.

Nadigravale su se ekipe na početku, da bi Slovenija dobila nekoliko dugih poena i povela 12:8. U tom momentu je Ze Roberto promenio tehničara i na terenu se našao čuveni Bruno. Ipak, još neko vreme se odnos snaga na terenu nije menjao, „zmajčeki“ su otišli na 15:11.

Poentirao je tada Lukas, koji je onda sjajnim servisima pomogao Brazilu da dođe do velikog preokreta i prednosti od 18:15. Nisu evropskim vicešampionima pomagali ni tajmauti, nisu imali odgovor za igru raspoloženog rivala, koji je bio na svakoj lopti. Mučili su se Slovenci sa prijemom, nisu imali dobar prvi napad, pa nisu mogli da stignu rivala.

Držali su „zamječki“ neko vreme korak za protivnikom početkom drugog perioda, ali im je velike probleme napravio servis mladog Adrijana, pa se Brazil odvojio na 13:10. Posle bloka Bruna semafor je pokazao 20:15 i „selesao“ je grabio ka drugom setu. Leal i Valas su bili nezaustavljivo i Brazil je udvostručio prednost.

Delovalo je da su potpuno slomljeni Slovenci početkom trećeg seta. Dominirali su Brazilci u svakom segmentu, lako su osvajali poene. Uz dobar blok i nekoliko grešaka rivala, poveo je „selesao“ sa 14:8. Nije tu bio, međutim, kraj. Uz dobre servise Pajenka su "zmajčeki" došli do preokreta i 18:16. Na 22:20 je čuveni Dal Zoto tražio tajmaut. Nije dalo rezultata, Slovenci su dobili set.

Sjajno su evropski vicešampioni počeli četvrti period, pa su preko sjajnog Čebulja došli do 4:0. Tajmautom je prekinuo tu seriju Dal Zoto. Zagrao je Brazil bolje posle toga, postepeno je preuzimao kontrolu, a onda je uz as Valasa otišao na 15:11. Čuvao je "selesao" prednost do kraja i zabeležio je pobedu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track