ŠANSA ZA SRPSKE KLUBOVE: Promenjen sistem takmičenja, samo jedno kolo kvalifikacija za EHF Ligu evrope
Foto: EPA/Tibor Illyes

RUKOMET

ŠANSA ZA SRPSKE KLUBOVE: Promenjen sistem takmičenja, samo jedno kolo kvalifikacija za EHF Ligu evrope

Ostali sportovi -

Evropska rukometna federacija (EHF) donela je odluku o promeni sistema takmičenja u Ligi evrope.

Tako će od sezone 2023/2024, samo jedna runda kvalifikacija voditi do grupne faze ovog drugog po rangu takmičenja u Evropi.

EHF je proširila Ligu evrope sa dosadašnjih 24 na 32 kluba. Od toga će 16 timova koji dolaze iz zemalja sa najboljim koeficijentom ostvarivati direktan plasman u grupnu fazu, dok će dodatnih 16 mesta biti popunjeno putem jedne kvalifikacione runde u kojoj će učestvovati 32 tima. Među te timove spada i šampion Srbije. To i dalje ne znači da će srpski klub imati lak put, ali ipak će biti nešto jednostavnije doći do Lige evrope kroz jedan dvomeč kvalifikacija umesto ranijih dva.

Prošlosezonski prvak Srbije, Vojvodina, ove godine je odustala od nastupa u kvalifikacijama za ovo takmičenje i odlučila je da igra ono najslabije - Evrokup. U tom takmičenju srpski rukomet predstavljaju još Partizan i Dinamo iz Pančeva, dok je Radnički Kragujevac ispao već u prvom kolu, od češke Dukle.

Rukometna Liga šampiona za klubove iz Srbije za sada je samo pusti san, jer tu ima mesta samo za one najbolje.

Što se tiče ostalih izmena u Ligi evrope, 32 tima će biti podeljeni u osam grupa po četiri ekipe, a najbolje dve iz svake grupe prolaziće u top 16. Tu se formiraju četiri nove grupe po četiri ekipe, s tim da se bodovi iz prethodne faze prenose.Prvoplasirani iz svake grupe prolazi u četvrtfinale, dok drugoplasirani i trećeplasirani igraju mečeve plej-ofa. Nakon četvrtfinala koje se igra po klasičnom dvomeč sistemu, sledi završi turnir fajnl-for.

Osvajač Lige evrope u prošloj sezoni bila je portugalska Benfika, što predstavlja jedno od većih iznenađenja u evropskom rukometu poslednjih godina.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track