U SRBIJU STIŽU KONJI IZ ENGLESKE ZA 217.350 FUNTI! Etemovići spremili i dali 100.000 evra, nisu štedeli ni Jusufović i Alić!
Foto: Kurir

kurir u njumarketu

U SRBIJU STIŽU KONJI IZ ENGLESKE ZA 217.350 FUNTI! Etemovići spremili i dali 100.000 evra, nisu štedeli ni Jusufović i Alić!

Ostali sportovi -

Na aukciji samo treneri iz Šapca Bojan Šendeković i Dušan Pajić, veliki povratak Marka Josipovića, galopera van aukcije kupio i Požarevljanin Vujić

Njumarket je mesto u oblasti Safok sa posebnim statusom u Engleskoj, udaljeno dvadesetak minuta vožnje železnicom severoistočno od poznatog univerzitetskog grada Kembridža. Za vreme vladavine engleskog kralja Čarlsa Drugog, u 17. veku su upravo ovde održane prve moderne konjske trke, osnovan je još uvek veoma moćni Džokej klub 1750. godine, a u njegovoj blizini se sada nalazi i Nacionalni muzej, čiji je sastavni deo i štala Rotšilda izgrađena 1903. godine.

Njumarket
foto: Kurir

U petak i u subotu u Njumarketu je završena sezona galopskih trka na travnatoj stazi sa pravcem dugačkim dva kilometra (milja i dva furlonga), a u glavnoj subotnjoj trci je trijumfovao jedan od najboljih džokeja na svetu, Englez Rajan Mur i to sa konjem iz trkačke štale Godolfin, čiji je vlasnik vladar Dubaija šeik Muhamed. Pobednik je u treningu upravo u Njumarketu kod Engleza Čarlija Eplbaja.

Pre trka, od ponedeljka do četvrtka je održana čuvena aukcija galopera u treningu, a na prodaju je bilo ukupno 1551 grlo, mada su neki povučeni. U Srbiju stiže 11 konja, od kojih je jedan kupljen van aukcije, a ukupno su plaćeni 210.000 gvineja, odnosno 217.350 funti (20 gvineja iznosi 21 funtu). Inače, aukcija „Tatersalsa“ ima dugu tradiciju, još od 1766. godine!

Njumarket
foto: Kurir

Najviše novca su potrošili Refik Etemović, ambiciozni 26-godišnji sin Rahima Etemovića iz Novog Pazara. Refik živi u Hamburgu i bio je na aukciji u sredu i četvrtak, ali je za to kratko vreme kupio dva trogodišnja kastrata, svaki plaćen po 30.000 gvineja (Berkšir Rebel i alati Adonis) i budućeg derbistu oždrebljenog u Irskoj (Gou Senator Gou) pride za 12.000. Refik je došao avionom, a kako je u šaljivom tonu rekao konačno je razbio "strah od letenja". Etemovići su spremili 100.000 evra za "nova pojačanja" i toliko će ih otprilike ukupno i koštati skupe novajlije.

- Sada imamo ukupno 13 galopera, nadamo se da smo napravili šampionski tim za narednu godinu. Ni u fudbalu se nikada ne zna da li će skupa pojačanja opravdati uložena sredstva, a slično je i sa konjima, koji su takođe živa bića. Inače, moj deda je držao konje, pa sam ih tako i zavoleo. Evo, već par godina ozbiljno ulažemo, vreme je i za dobre rezultate - rekao je za Kurir Refik Etemović, koji se uz podršku najboljeg trenera u Srbiji Bojana Šendekovića odlično snalazio u Njumarketu.

Kako je Kurir već pisao, najskupljeg konja je kupio Hajro Jusufović, koji takođe živi u Nemačkoj. Platio ga je prvog dana aukcije 32.000 gvineja, a potom je izdvojio još 18.000 za trogodog kastrata Eurakvila, tako da njegova investicija iznosi ukupno 50.000, što je značajna suma novca za vlasnike konja sa zapadnog Balkana, mada je Jusufović imao nameru još da kupuje.

Njumarket
foto: Kurir

Porodica Alić, čiji je trogodac Unks aktuelni osvajač „triple krune“ u Srbiji, kupila je budećeg derbistu Džajv Kinga (lot 1207) za 30.000 gvineja, a odabrao ga je njihov dugogodišnji pouzdani trener i partner Bojan Šendeković, s kojim imaju izvanrednu saradnju. Šendeković je ovog galopera kupio na vešt način, u smiraj trećeg dana, kada u čuvenom ringu nije bilo previše zainteresovanih!

Na veliku scenu se vratio i Marko Josipović (za budućeg derbistu oždrebljenog u Irskoj Vajstl end Flut dao 25.000 gvineja), nekadašnji saradnik Vuka Valčića i neponovljivog Ace Pavlovića, koji je pored "Tatersalsa" išao čak i na aukcije u Kinlend (SAD). Pavlović je bio i odličan prodavac: osvajača "triple krune" na Beogradskom hipodromu 2004. godine Bilija Alena je prodao Japancu Tanaki za 350.000 evra, što je naš apsolutni i teško dostižan rekord!

Njumarket
foto: Kurir

Pored Šendekovića, od trenera je na aukciji „Tatersalsa“ bio još samo njegov iskusni sugrađanin Dušan Pajić, a obojica su bili veoma poštovani u Engleskoj, što se moglo uočiti i po smeštaju u hotelu preko puta Džokej kluba. Pajić je za Elvira Jakovića kupio trogodišnjeg kastrata, koji su očigledno traženi od naših vlasnika, za 6.000 gvineja. U Njumarketu je bila i Bojanova ćerka Nika Šendeković, čudo od deteta koja je preko oca vezana za konje još otkad je prohodala. Naravno, Šendeković je pre aukcije svakoga dana rano ujutro koristio priliku da posmatra treninge u Njumarketu.

- Trening centar je sigurno najbolji u Evropi i svaki put nešto novo naučim - priznao je Šendeković, koji je kupovao konje preko vlasnika trkačke štale u Belotiću Vladimira Vukojevića, koji kao (ne)zvanični predstavnik "Tatersalsa" za Srbiju ima i određene popuste. Preko Vukojevića, ali van aukcije, trogodišnjeg kastrata je za 17.000 gvineja kupio Slaviša Vujić, poznati konjar iz Požarevca, dok je prethodno 5.000 izdvojio Milosav Lazić, trgovac poljoprivrednim mašinama na veliko iz Uba.

Po rečima Šendekovića, konji će tek za dve nedelje stići u Srbiju, a dotle će kompletnu brigu o njima voditi novoangažovani menadžer iz Grčke. Uvoznici konja u Srbiju imaće i dodatne troškove: 20 odsto od pune cene za carinu, kao i za sve skuplji transport. Inače, prošle godine je za uvoz galopera sa aukcije u Njumarketu izdvojeno 158.000 gvineja za čak 18 konja, koji su dosta poskupeli.

Nažalost postoji velika bojazan da li će ovi galoperi kupljeni za više od 200.000 funti i ostati u Srbiji, koja može lako i da im bude samo usputna stanica do Mađarske, pa i drugih zemalja centralne Evrope, u kojima su nagrade mnogo veće. Navodno, i Etemović i Jusufović, ali i mnogi drugi ozbiljno razmišljaju u tom pravcu, što bi svakako trebalo da zabrine čelnike Srpskog galopskog saveza, koji bi morali nešto da preduzmu, ako je ikako moguće, da zadrže ove preko potrebne vlasnike koji ulažu velika sredstva u galopski sport u Srbiji.

Šendeković i braća Hadžić slavili na Sandžačkim trkama

Najbolji trener u Srbiji deset godina zaredom Bojan Šendeković iz Šapca i braća Hadžić kao vlasnici, imali su najviše razloga za slavlje na tradicionalnim i uvek dobro posećenim Sandžačkim konjičkim trkama na hipodromu u selu Raškoviće. Naime, njihov konj, osvajač "triple krune" pre tri godine na Beogradskom hipodromu Frst Tot (džokej Darko Ljubomirović), pobedio je u glavnoj trci na 2000 metara.

Održane su ukupno tri trke, a glavni organizator je bio Ferhan Sejdović. Porodica Sejdović je ujedno bila i glavni sponzor trka. U trci na 1.400 metara pobedilo je grlo Flič braće Vatić, a na 1700 najbrži je bio Kameni Bili (vlasnik Meho Dautović), koji je nedavno pobedio i u Beogradu. Manifestaciji „Sandžačke konjičke trke“ prisustvovao je i muftija dr Mevlud ef. Dudić sa saradnicima, koji je i uručio pobednički pehar.

Kurir sport/ Lazar Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track