OVA DRŽAVA JE HTELA DA NAM UKRADE ADRIANU I POŠALJE JE NA DRUGI SPORT! Neverovatna priča SRPSKE HEROINE i porodice Vilagoš
Foto: Marko Jovanović

SUDBINA

OVA DRŽAVA JE HTELA DA NAM UKRADE ADRIANU I POŠALJE JE NA DRUGI SPORT! Neverovatna priča SRPSKE HEROINE i porodice Vilagoš

Ostali sportovi -

Adriana Vilagoš ima tek 20 godina i već dva srebra na seniorskim Evropskim prvenstvima, a malo je falilo da se bavi drugim sportom u drugoj zemlji.

Devojka koja je Srbiji iz Rima donela puno radosti rođena je u mestu Mali Iđoš, blizu Vrbasa, 2. januara 2004. godine. Sa samo 18 godina je postala vicešampion Evrope pošto je u Minhenu u konkurenciji seniorki bila druga hicem od 62,01 metar. To se dogodilo nedugo nakon što je postala juniorska prvakinja sveta.

Mesto u kojem je rođena i u kojem je išla u školu ima oko četiri hiljade stanovnika, a mnogi od njih su mađarske nacionalnosti.

Prema rečima Đerđe Vilagoš, Adrianine mame koja je ujedno i njen trener, u porodici su očekivali da će ona krenuti majčinim stopama i da će igrati rukomet.

"Moram da priznam da za bacanje koplja nisam ništa znala. Kada je Adriana išla prvi put na takmičenje iz bacanja vorteksa i to smo tek na internetu videli kako se baca. Mi smo mislili godinama da će bacati samo vorteks pored rukometa, i da će rukomet biti glavni sport. Kako su došli rezultati i kako je ona prešla u stariju kategoriju morala je da odluči da li će da nastavi sa atletikom ili sa rukometom jer nema više bacanja vorteksa. Dogovorili smo se da nastavi sa bacanjem koplja. Tada je bila sedmi razred i primljena je bila u Mađarsku nacionalnu rukometnu akademiju", otkrila je jednom prilikom Đerđe.

Đerđe i Adriana Vilagoš nakon uspeha u Rimu
Đerđe i Adriana Vilagoš nakon uspeha u Rimufoto: Marko Jovanović

Ona je poručila da su naše severne komšije imale želju da Adriana igra rukomet za njih.

"Dali su nam šansu (rukometni savez Mađarske) da dok ne završi osmi razred odlučimo da li će rukomet ili koplje. U to vreme smo stvarno pokušali da se usavršimo, tehniku smo gledali na internetu zajedno, analizirali smo", govorila je mama za "Atlex".

Taj period od godinu dana koji je porodica Vilagoš dobila za donošenje odluke iskoristila je Srbija. Adriana je zavolela bacanje koplja, a dobri rezultati bili su podstrek za nastavak u atletici.

Adriana Vilagoš
foto: BEAUTIFUL SPORTS/R. Schmitt / imago sportfotodienst / Profimedia

Ubrzo je Adriana počela da pravi čuda. Kao juniorka je više od 15 puta popravljala nacionalni rekord Srbije. Osvojila je dva zlata na Svetskim prvenstvima za atletičare starosti do 20 godina, kao i zlato i srebro na Evropskim prvestvima za isti uzrast.

Na Mediretanskim igrama 2022. je bila najbolja, a najveće uspehe je ostvarila na seniorskim Evropskim prvenstvima u Minhenu 2022. i u Rimu 2024.

Rezultat 64,42 u prestonici Italije bio je dovoljan za srebrnu medalju, rekord Srbije i plasman na Olimpijske igre u Parizu.

Bonus video:

05:35

ŽIVOT ADRIANE VILAGOŠ ZA HOLIVUDSKI FILM! Oglasila se majka nakon osvojene medalje: Veliki ciljevi pred mladom altetičarkom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track