VOLEO SAM KAD GUBI, NERVIRAO ME JE, A ONDA SAM SHVATIO... Tekst HRVATSKOG NOVINARA će vas ostaviti bez daha: Novak je najbolji, mislio sam da to NIKADA NEĆU PRIZNATI! (VIDEO)
Foto: Profimedia

poklonio se veličanstvenom srbinu

VOLEO SAM KAD GUBI, NERVIRAO ME JE, A ONDA SAM SHVATIO... Tekst HRVATSKOG NOVINARA će vas ostaviti bez daha: Novak je najbolji, mislio sam da to NIKADA NEĆU PRIZNATI! (VIDEO)

Tenis -

Srpskom teniseru Novaku Đokoviću klanja se ceo svet! Mediji širom sveta se utrkuju ko će više hvalospeva da napiše na račun veličanstvenog Srbina.

Tako je na poznatom hrvatskom portalu "Index.hr" osvanuo sjajan autorski tekst sportskog novinara Armina Hasanbegovića, koji je ranije bio kritički nastrojen prema srpskom teniseru. Hrvat se konačno poklonio neprikosnovenom Novaku Đokoviću.

- Nalazite se na najvećem teniskom stadionu na svetu. Gubite nakontri i po sata igre. Čini vam se da su svi protiv vas i sudija, 20 hiljada navijača, oko sokolovo i skupljači loptica... Naspram vas se nalazi najtrofejniji teniser svih vremena. Isti onaj koji vam je tri meseca ranije naneo prvi poraz u sezoni i prekinuo niz od 41 pobedu. Ima dve meč-lopte i servira na jednom od svojih najdražih turnira. Sve je spremno za slavlje i od vas se očekuje samo da mu na mreži gospodski pružite ruku i čestitate.

I šta vi uradite? Pošaljete sve u neku stvar, i sudiju, i 20 hiljada navijača onih koji su protiv vas, i oko sokolovo koje vas je živciralo, i skupljače loptica. Sve. I odigrate najbolji udarac u istoriji tenisa. Preokrenete meč.

Osam godina nakon toga nalazite se na najpoznatijem teniskom stadionu na svetu. Gubite nakon četiri sata igre. Čini vam se da su svi protiv vas, i sudija, i 15 hiljada navijača, i oko sokolovo, i skupljači loptica. Čini vam se da niko na stadionu ne želi da vi prekinete jednu od najlepših sportskih priča.

Preko puta se nalazi najtrofejniji teniser svih vremena. Isti onaj koji bi vam osvojenom titulom pobegao na nedostižnih šest Gren slemova razlike i možda vas izbacio iz priča o najvećem ikada. Ima dve meč lopte i servira na svom najdražem turniru. Sve je spremno za slavlje i od vas se očekuje samo da mu na mreži gospodski pružite ruku i čestitate.

I šta vi uradite? Opet pošaljete sve u neku stvar, i sudiju, i 15 hiljada onih koji su navijali protiv vas, i oko sokolovo koje vas je živciralo i skupljače loptica. Sve. I preokrenete meč. Najluđi meč u istoriji finala Vimbldona i jedan od najvećih mečeva svih vremena.

Naterate Amerikance koji su vas provocirali, i Britance koji su aplaudirali vašim duplim greškama, Švajcarce koje ste rasplakali i najtrofejnijeg svih vremena da svi kažu:

"Ovaj čovek je čudo!"

foto: AP

Novak je najbolji, mislio sam da to nikad neću priznati

Kada bi Novak Đoković sutra završio karijeru, ostao bi upamćen kao najbolji teniser svih vremena. To neće priznati samo najtvrđi obožavatelji Rodžera Federera i Rafaela Nadala. Ali i njima je sve jasno.

Od trenutka kad se pojavio, bio je osporavan i omražen. Osporavali su ga oni koji su svakim njegovim napretkom osećali da je sve bliže njihovim idolima, a ne vole ga isti ti jer je prekinuo duopol najomiljenijih i najtrofejnijih tenisera svih vremena.

Kako to da odjednom ne gledamo teniske el klasike u završnicama turnira? Kako to da se iz neke neteniske zemlje pojavio mladić koji s toliko samopouzdanja izlazi na megdan najvećima u istoriji? Kako to da je taj mladić dostigao takav nivo bez slabosti u igri? I kako to da se naši idoli uglavnom predaju u mečevima s njim još u svlačionici?

I ja sam bio među onima koji su se to pitali. Voleo sam kad gubi, ali on je retko gubio.. I ona pobeda na US Openu 2011, pa pobeda protiv Endija Mareja u Rimu nekoliko meseci ranije, onda ono ruganje na zemlji sa do tog momenta nepobedivim Nadalom na toj podlozi, osvajanje prvog Vimbldona, pa Dejvis kup... Sve me živciralo. A onda sam vremenom shvatio - ne volim ga jer mu nitko ništa ne može. I prihvatio da je teniski svet dobio novog vladara.

Đoković se osvojenim Vimbldonom, petim u šest odigranih finala i trećim preko Federera, približio Nadalu na dve Gren slem titule zaostatka, a Švajcarcu na četiri. I taj broj titula je jedino zbog čega neki još tvrde da je Federer najveći svih vremena. Sve drugo je na strani najboljeg svih vremena.

Da bismo objasnili zašto je Đoković najbolji, raspravu ćemo da svedemo na nekoliko osnovnih kriterijuma.

Federer je prvih sedam Gren slem titula ovojio protiv Marka Filpousisa, Marata Safina, Endija Rodika, Lejtona Hjuita, Andre Agasija i Markosa Bagdatisa. Nadal I Đoković su svoje trofeje osvojili u najjačoj eri u istoriji tenisa i to uglavnom pobedama protiv najvećih rivala. Federer je od 20 Gren slem titula u samo četiri finala pobedio Novaka ili Nadala. Od njih je izgubio 10 finala.

foto: Profimedia

Međusobni dueli

Koliko puta ste videli u očima Federera da se predao protiv Đokovića i Nadala, ponekad čak i pri izlasku na teren? Sigurno se možete setiti nekoliko mečeva, a oni koji više prate tenis, mogu se setiti najmanje desetak takvih susreta.

Novak dominira u međusobnim susretima sa obojicom. Pobeđivao ih je na svim podlogama i u svim fazama najvećih turnira. Federer nikad nije osvojio Gren slem da je na njemu pobedio i Đokovića i Nadala. Na kraju, brojke kažu - Đoković ima 28-26 protiv Nadala i čak 26-22 protiv Federera, ukupno 29-18 u finalu protiv njih. Jedini put kad je Federer pobedio Đokovića u finalu Gren slema bilo je 2007. godine, u Novakovom debitantskom finalu.

Opšte prihvaćeno mišljenje među teniserima, stručnjacima i teniskim zaljubljenicima je da je najveći Novakov nivo igre znatono veći od najvećeg nivoa Federera i Nadala.

Novak je najkompletniji teniser, teniser bez slabosti u igri. Ima bržih od njega, spremnijih, ima i onih koji imaju bolji forhend i servis, ali niko nema paket udaraca, taktike, fizičke i psihičke snage kao on. Ne igra ofanzivno i elegantno poput Federera, ne igra na snagu poput Nadala, ali kad stane s druge strane mreže, suparnici se osećaju kao da igraju protiv zida.

Vladavina i rekordi

Niko nije duže vladao svetskim tenisom od Novaka Đokovića. Od 2011. godine, kada je preuzeo vrh, Đoković je osvojio 15 Gren Slem titula, dve više nego Nadal i Federer zajedno. U tom periodu protiv Španca i Švajcarca ima skor 41:19.

Jedini je u istoriji koji je u jednoj sezoni uspeo da pobedi sve TOP 10 tenisere. Jedini je osvojio sve Masterse. Ima veći procenat pobeda od Federera i bolji je u finalima. I sledeće godine srušiće Federerov rekord po broju nedelja na broju 1, rekord za koji se verovalo da nikad neće biti srušen. To je verovatno i najvažniji rekord koji će držati jer se Gren slemovi igraju samo osam nedelja godišnje, a Đokoviću zastrašujuća konkurencija u leđa gleda već godinama.

Verujem da će do kraja karijere, možda čak i do kraja sledeće godine, uloviti i Federerov rekord po broju Gren slemova. Čak i da ne uspe u tome, biće najbolji kog smo gledali. Ne najtrofejniji, ne najomiljeniji, ne najelegantniji, ali najbolji - napisao je Hasanbegović u ovom sjajnom tekstu.

Kurir sport/Index.hr

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track