POTRESNA ISPOVEST NOVAKOVOG PROTIVNIKA: Pradedu od smrti u logoru spaslo čudo, majka prodavala narukvice da bi preživeli
Foto: Profimedia

Priča koja tera na suze

POTRESNA ISPOVEST NOVAKOVOG PROTIVNIKA: Pradedu od smrti u logoru spaslo čudo, majka prodavala narukvice da bi preživeli

Tenis -

Argentinski teniser Dijego Švarcman, koga je Đoković pobedio u 4. kolu Australijan opena (6:3, 6:4, 6:4) , ima više nego zanimljivu porodičnu priču.

Švarcmanovi su jevrejskog porekla, a otkrio je i kako su se našli u Argentini.

"Jevrejskog sam porekla, moj pradeda po majčinoj strani je živeo u Poljskoj i bio je u vozu na putu za koncentracioni logor u periodu Holokausta. Spona koja je vezivala dva vagona nekako se polomila, deo voza je nastavio put, drugi deo je ostao iza. Tako su se svi oni koji su ostali u tom vagonu spasli, nisu ga uhvatili. To me je naučilo da život može da ti se promeni u trenutku", pričao je Švarcman.

Dijego je pojasnio i da su porodični koreni sa očeve strane u Rusiji.

"Moj pradeda je brodom doveo celu porodicu u Argentinu. Kad su stigli, govorili su na jidišu, nisu znali ni reč španskog. Porodica mog oca poreklom je iz Rusije i oni su takođe stigli tamo brodom. Nije im bilo lako da potpuno promene živote posle rata, ali uspeli su".

Poznata je priča o njegovim roditeljima i majci koja je prodavala gumene narukvice kako bi Dijego mogao da plaća hotelske sobe i putuje na turnirima po Argentini i okolnim zemljama.

"Moj otac je obećao da će nam rezervisati lepu sobu, sa TV-om, kompjuterom, internetom i svime ostalim što nam je trebalo. Pitao sam ga, što me lažeš? Zvao sam ga često da ga pitam o tome. Nikad nije bilo TV-a, u skoro svakom hotelu smo delili krevet. Jednom smo ostali u nekom od njih jer je soba bila samo dva pezosa. Nismo imali izbora, to smo tada sebi mogli da priuštimo", zaključio je Švarcman, trenutno 14. teniser sveta.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track