Najnovije vesti

GAĆE U ZADNJICI NISU NJEGOV JEDINI PROBLEM! NADAL ROB NAVIKA: Tušira se tačno 3 puta dnevno, a ishrana je POSEBNA PRIČA!
Foto: Profimedia

čovek rutine

GAĆE U ZADNJICI NISU NJEGOV JEDINI PROBLEM! NADAL ROB NAVIKA: Tušira se tačno 3 puta dnevno, a ishrana je POSEBNA PRIČA!

Tenis

Španski teniser Rafael Nadal svakodnevno ponavlja određene radnje kako bi smanjio napetost i otklonio uzemirujuće misli... Rutina podiže njegovo samopouzdanje i pomaže mu da ostvari svoje ciljeve u sportu kojim se bavi.

"Ljudi moraju da imaju pravu rutinu i da uvek ponavljaju iste stvari. Ja držim do reda, pogotovo u stvarima koje smatram važnima. Godinama već imam istu rutinu pre mečeva i to mi mnogo pomaže. To ponavljanje daje mi samopouzdanje i mir, vodi me ka saznanju da zaista dajem sve od sebe", rekao je Nadal.

foto: Profimedia

Španac je oduvek bio poznat po brojnim ritualima koje praktikuje na terenu. Ljubitelji tenisa su odlično upoznati sa njegovim neobičnim radnjama tokom mečeva, a ono što nisu znali jeste da određene radnje svakodnevno ponavlja i van terena.

Pa tako mora svaki dan da se istušira tačno tri puta, budi se uvek u isto vreme i navija dva alarma kako slučajno ne bi spavao duže.

Ishrana je posebna priča. Jede 172 kilograma voća godišnje (četiri jabuke dnevno). Svaki dan je kod svog fizioterapeuta i utvrđeno je da godišnje provede 568 sati sa njim.

Rituali na terenu

Nadal na mečevima ponavlja određene radnje. Kada izlazi, na teren staje isključivo desnom nogom, a reket obavezno drži u levoj ruci. Stolice i peškiri moraju biti u ravni. Nadal tokom pauza u mečevima kada sedne na stolicu uvek korišćeni peškir stavlja na desnu stranu od sebe i čisti noge iznad kolena.

Flašice su dijagonalno poređane u odnosu na teren. Stavlja dve flašice perfektno dijagonalno u liniji, zatim uzima prvu flašicu, otvara je i pije vodu, a nakon toga je vraća na identično mesto. Onda uzima drugu flašicu, otvara je i pije vodu i vraća je na identično mesto koje se vidi jer je ostao trag.

Nakon bacanja novčića uvek usledi sprint do osnovne linije. Nikad ne gazi linije na terenu, osim u igri, a nakon pauze obavezno ustaje posle protivnika...

Dolazimo do rituala vezanih za servis - sad tek kreće zabava. Na šljaci uvek pre servisa očisti liniju. Zatim povlači šorts iz zadnjice dole, a majicu gore. Sledi čuveni "Nadalov pokret": obriše se po nosu, stavi kosu iza levog uha (iako uvek nosi maramu koja drži kosu), opet nos, pa kosa iza desnog uha...

Kurir sport

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...