00:42

SRBIN SVE BLIŽI NOVOM IMPRESIVNOM REKORDU: Evo šta Đoković treba da uradi kako bi godinu završio na TRONU!

broj jedan

SRBIN SVE BLIŽI NOVOM IMPRESIVNOM REKORDU: Evo šta Đoković treba da uradi kako bi godinu završio na TRONU!

Tenis -

Novak Đoković ima sjajnu priliku da postane prvi teniser u istoriji koji je sedam puta završavao sezonu na prvom mestu ATP liste.

Novak je 2020. godine izjednačio rekord Pita Samprasa , koji je šest puta na kraju sezone bio prvi (1993 - 1998), pa je na korak od rušenja ovog neverovatnog rekorda.

U poslednjih 11 godina viđena je surova dominacija Srbina. Nole je bio prvi na kraju 2011, 2012, 2014, 2015, 2018, 2020 i najstariji je teniser koji je uspeo da godinu završi na prvom mestu svetske rang-liste.

Ruski teniser Danil Medvedev imao je priliku da osvajanjem Indijan Velsa prekine dominaciju Đokovića i smeni ga na prvom mestu ATP liste, međutim, nije iskoristio svoju šansu. Medvedev je poražen od Grigora Dimitrova u osmini finala i sada ima male šanse da do kraja godine ugrozi tron Srbinu.

Danil Medvedev
foto: Profimedia

Novak je matematički siguran na vrhu do 22. novembra, što znači da će definitivno doći do 347 nedelje na vrhu.

Đokovića od ispisivanja istorije praktično deli samo jedan dobar rezultat do kraja godine. Naime, da bi godinu sigurno završio kao svetski broj jedan, Novaku je dovoljno da stigne do finala Mastersa u Parizu.

Medvedev će u finišu sezone imati paklen posao, jer brani veliki broj bodova. Rus je 2020. osvojio titulu u Parizu, a kasnije trijumfovao i na Završnom mastersu i to bez poraza na turniru. Moraće da igra više turnira i nema prava na grešku ako želi prvu poziciju.

S druge strane, Novak ne brani mnogo bodova do kraja godine. Prošle sezone je učestvovao na turniru u Beču, ali je potpuno neočekivano doživeo poraz već u četvrtfinalu, a u Parizu nije učestvovao. Turnir u glavnom gradu Francuske startuje 1. novembra, a Srbin se nalazi na spisku prijavljenih igrača i očekuje se da će učestvovati na svom omiljenom Mastersu (pet titula). Novak ima sjajnu priliku da i na Završnom mastersu u Torinu stigne do novih bodova, obzirom na to da je prošle godine završio takmičenje u polufinalu.

Novak Đoković, Masters Pariz
foto: Profimedia

Kako stvari trenutno stoje, njegova vladavina će se nastaviti sigurno do januara.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track