(VIDEO) BRANKA MONTENO: Svakog dana idem kod mog Keme!
Foto: FoNet

Danas je godinu dana od smrti Kemala Montena

(VIDEO) BRANKA MONTENO: Svakog dana idem kod mog Keme!

Stars -
Žal Tuga ne prestaje. Kad čujem njegove pesme, ponekad mi bude teško, ali uživam slušajući ga kako peva. Samo zatvorim oči i zamišljam da je pored mene, kaže supruga pokojnog kantautora

Na današnji dan pre godinu dana svet je napustio jedan od najvećih kantautora sa prostora bivše Jugoslavije Kemal Monteno. Zbog odličnih pesama i dobre duše bio je omiljen među kolegama, ali i u srcima na desetine hiljada ljudi koji ga nisu zaboravili.Kemal Monteno preminuo je u zagrebačkoj bolnici „Rebro“ od komplikacija nastalih nakon transplantacije bubrega. Njegova supruga Branka ostala je bez čoveka s kojim je provela više od pola života. Sećanje na njega čuvaće kroz koncerte „Hiljade pahulja belih“, na kome će kolege izvoditi Montenove hitove. Prvi u nizu održan je u Zagrebu pre dva dana.

- Tuga ne prestaje. Vratila sam se u Sarajevo i svakog dana idem na njegov grob. Lakše se tako nosim s gubitkom - priča Branka, koja je Kemalu bila inspiracija za mnoge pesme. Udala se za njega samo 17 godina, rodila mu dvoje dece i pratila na koncertima širom sveta.

- Kemo i ja proveli smo zajedno gotovo celi život, a 43 godine bili smo u braku. Bio je pažljiv i nežan. Nikad ga nisu pratili tračevi ili skandali. Bio je prema svim ljudima dobar i otvoren - prisetila se Branka.

 Pati za suprugom...   Branka Monteno
Pati za suprugom... Branka Monteno

Ona ga pamti kao čoveka sa osmehom i uvek spremnog za šalu.- Kad čujem njegove pesme, ponekad mi bude teško, ali uživam slušajući ga kako peva. Ponekad pustim njegove albume, zatvorim oči i zamišljam da je pored mene - opisuje neutešna Branka.

Idol Voleli ga od Vardara pa do Triglava PEVAČ S NAJVIŠE DUETAKemal Monteno se rodio 17. septembra 1948. u Sarajevu. Trenirao je dugo fudbal, ali je loptu zamenio gitarom. Razredni starešina je u osmom razredu primetio njegov istančan sluh.Pesma „Lidija“ donela mu je 1967. pobedu na prvom Šlageru sezone. Kemal je neke od najbolji pesama stvorio tokom odsluženja vojnog roka 1969. i 1970. godine. Tada su nastali hitovi „Dušo moja“, „Jedne noći u decembru“, „Šta sam skrivio“ i „Sinoć nisi bila tu“. Indeksima je napisao pesmu „Bacila je sve niz rijeku“. Komponovao je pesme za Zdravka Čolića, Gabi Novak, Tomu Zdravkovića i grupu Ambasadori.Jedan je od izvođača koji je snimio najviše dueta. Nikada nije krio da je jugonostalgičar i da ima prijatelje od Vardara do Triglava. Njegovoj sahrani prisustvovalo je više od 5.000 ljudi.

Nezaboravan Koncert u znak sećanja na pevača SAŠA MATIĆ PEVAO KEMINE PESMEU zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ održan je prvi u nizu koncerata u znak sećanja na velikog Kemala Montena. Brojne kolege, među kojima su bili i Željko Samardžić, Dušan Svilar, Halid Bešlić, Tereza Kesovija i Saša Matić, još jednom su publiku podsetili na sve one divne pesme koje je napravio čuveni sarajevski kantautor. Jedan od najpopularnijih srpskih folk pevača Saša Matić, koji je sa Kemom bio veliki prijatelj izveo je numere „Vratio sam se živote“ i „Nakon toliko godina“. Na kraju koncerta svi izvođači su izašli na binu kako bi zajedno otpevali „Nije htjela“, ali je mikrofon završio kod Saše, pa je on pevao dok su ga ostali pratili.Matić je dobio najveće ovacije, a ovom prilikom je zakazao solistički koncert u „Lisinskom“ odmah posle Kombank arene, gde će održati spektakl 8. marta.

ReagovanjaGabi Novak Neka mirno spava s mojim Arsenom- Kemo je bio sjajan i darovit čovek, a toliko emotivan i talentovan. Kad se samo setim pesama koje je za mene napisao. Strašno je što smo u samo godinu dana izgubili dva prijatelja. Kemo i Arsen su slično razmišljali. Neka mirno spavaju. Zdravko ČolićKemu bih birao za brata- Da sam mogao da biram brata, osim onog po rođenju, odabrao bih Kemu. Upoznali smo se dok sam bio student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Dao mi je pesmu „Sinoć nisi bila tu“, koju je trebalo da snimi Josipa Lisac. Ta pesma je odredila moj život, a Kemo je postao moj prijatelj. Dino MerlinOstao je heroj moje mladosti- Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti. Cela muzička scena i pop kultura je izgubila njegovim odlaskom. Mnoge uspomene me vežu za njega, a jedna mi je obeležila život. Kada sam kao desetogodišnjak otpevao jednu njegovu pesmu, malena devojčica se zagledala u mene. Boris NovkovićPoveravao sam mu svoje tajne- Kemu pamtim od najranijeg detinjstva. Odmah s ulaznih vrata ispričao bi neki vic. Mnogo godina kasnije došao je s mojim ocem u studio. Poveravao sam mu mnoge stvari.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track