PROKLETA BILA, NEKA TI BUDE KAO MENI: Ovo su najveće KLETVE domaće estrade!
Foto: Damir Dervišaić, Zorana Jevtić

Nesrećne ljubavi

PROKLETA BILA, NEKA TI BUDE KAO MENI: Ovo su najveće KLETVE domaće estrade!

Stars -

"Neka je neka živi, neka živi život svoj" kaže Šaban Šaulić u legendarnoj "Golubici", time želeći sve najbolje osobi koja ga je ostavila. Još mnogi izvođači makar u pesmi opraštaju sve onima koji su ih povredili i ne žele nikakvo zlo da im se desi. Realno, to je pomalo neiskreno.

Reklo bi se da su ipak daleko prepoznatljiviji oni osećaji kada biste želeli sva zla sveta da snađu ženu/muškarca koji vam je naneo/la bol. Predstavljamo vam sedam veličanstvenih kletvi srpske narodne i zabavne muzike, one koje veoma rado ljudi pevaju kada malo popiju i prisete se sve nesreće koju im je voljena individua nanela.

7. Željko Šašić - Crna ženo

Šašić je kratak i jasan - "prokleta bila!" To je sve što hoće da snađe tu kobnu crnu ženu, a svu svoju nevolju nam je predstavio u ostalim stihovima. Ova pesma je postala hit zahvaljujući filmu "Do koske", a danas je upamćena kao jedan od najvećih remek-dela srpskog folka '90-ih godina. Kako i ne bi bila? Koliko je samo "crna ženo, prokleta bila!" slatko reći u ekstazi...

6. Aca Lukas - Umri u samoći

Aca je nešto konkretniji od Šaše. Pošto je "prokletstvo" suviše uopštena stvar, Lukas bez ikakve rezerve želi ono što naslov govori - da ta žena umre u samoći, ni manje ni više. Razlog je prevara koju on nema nameru da oprosti, a bez obzira da li mislite da su ovo pregrube reči, nema šanse da niste barem jednom u besu pomislili nešto slično.

5. Goca Tržan - Bumerang

"Nek' ti bude sve kao što meni je" - pa šta je veća kletva od jedne takve u trenucima kada smo očajni? Strašno je poželeti smrt u samoći, životno prokletstvo i slično, ali istina je da ranjena osoba u tim trenucima misli da ne postoji gora situacija na svetu od one u kojoj se ona trenutno nalazi. A onda kada kažeš da baš takvu patnju želiš i tom drugom, to je zapravo znak da mu želiš najveće moguće muke koje možeš da zamisliš.

4. Alegro Bend - Živim za to

Slađa je malo nervozna... Naime, ovo je jedna od retkih pesama domaće muzike koja je zapravo produžena kletva i samo kletva, bez nekog drugog sadržaja osim želja pevačice da se njenom bivšem dogodi sve najgore. Pored onog Gocinog da mu želi istu sudbinu kakva je i nju spopala tj. da ga nova devojka ne voli i uzme mu sve, ima i sjajan stih kada takođe priželjkuje i da ga "s pola grada vara". Verovatno je sve to ili nešto slično on ranije radio, tako da nema šta da se zameri u njenom pristupu.

3. Luis - Mećava

"Pusti najveću mećavu, Gospodejabuku s krova nikad da ne pogodeburme venčane kum nek' pijan izgubinek' je nikad niko ne ljubi."

Nema se šta dodati. Prelepo prikazan gnev čoveka kome se u tom trenutku sve ruši i čija se draga upravo vezuje za ceo život sa drugim čovekom. Ne dao bog nikome tu sudbinu...

2. Rođa Raičević - Dabogda ničija bila / Rođa Raičević - Dabogda

Rođa se može nazvati najvećim bacačem kletvi domaće muzike sa ove dve pesme koje otvoreno već u naslovu otkrivaju kakvo je raspoloženje izvođača.

"Dabogda ničija bila" je lepa i pomalo kontrastna pesma, sa simpatičnim poređenjima usamljenosti čoveka i nekim slikovitim simbolima. Posebno je upečatljiv isečak "kako je ženi bez grijeha... tako je meni bez tebe" kada govori o težini njegove izdržljivosti bez devojke kojoj peva i nekim drugim nagonima koji su sličnog intenziteta kao njegov... a kad je izabrao baš tu "grešnu ženu" da se poredi s njom, jasno je i koji je uzrok njegove tuge.

"Dabogda" je pesma-kletva ako je ikada postojala ijedna takva. Svaka čast Slađi Alegro i "Živim za to", ali Rođa ovde kune kao niko nikad. Nekoliko žestokih stihova koje počinju sa naslovnim "dabogda" svojom snagom čak bacaju u senku fantastični deo iz refrena, onaj toliko voljeni: "Al neću svakom biti ja k'o tebi sitan, nebitan..."

Prisetimo se četiri Rođine kletve koje ne daj bože da je čula ona kojoj su upućene.

"Dabogda tebi ko meni sunce potonulo,

Dabogda tebi ko meni od bola sve klonulo........."Dabogda tebe ko mene svi razočarali dabogda,

Da bog tebe k'o mene svi kleli i varali... dabogda."

1. Radoslav Roki Rodić - Plavuša

Evo je - šampion. Nezasluženo verovatno najmanje poznata od navedenih pesama i još nezasluženije je da oni koji su i upoznati sa njenim postojanjem uglavnom samo znaju refren. A poslednja strofa ide ovako:

"Ako ima Boga, kletva srca mogastići će do njenog pragasama ostariće, tamu zagrlićezvaće se ničija dragasama ostariće, tamu zagrlićepoći će sa mnom do bestraga."

Pa stvarno, Roki ne da je mrzi, ne da je brutalan, već joj zajedno sa ovim "bestragom" poručuje da i u narednom životu će njegov glas da je proganja i da joj sudbina nikad više neće biti naklonjena. I mi se svakako nadamo da neće, jer kao što kaže refren (a mi mu verujemo) duša joj je crna da crnja ne može biti... nećemo joj nikad oprostiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track