Najnovije vesti

SLAĐANU MILOŠEVIĆ PROGLASILI AMERIČKIM ŠPIJUNOM: Zbog singla Seksi dama zabranjena na radiju i televizijiu (FOTO)
Foto: Printscreen

ESTRADNI SKANDALI

SLAĐANU MILOŠEVIĆ PROGLASILI AMERIČKIM ŠPIJUNOM: Zbog singla Seksi dama zabranjena na radiju i televizijiu (FOTO)

Stars

Slađana Milošević sedamdesetih i osamdesetih rušila je ne samo muzičke nego i ideološke granice, zbog čega je čak proglašena američkim špijunom!

U jesen 1974. devetnaestogodišnja Beograđanka pojavila se na vratima PGP s predlogom da najveća izdavačka kuća u SFRJ objavi njen prvi singl, u koji je ona beskrajno verovala. Odbijena je uz obrazloženje da nema para za štampanje njene ploče, ali komunističkim rukovodiocima RTS već tada je bilo jasno - s tom devojkom tek će biti problema, neće odustati. Tri godine kasnije Aleksandra Slađana Milošević u PGP dolazi sa ugovorom i ponudom koju nisu mogli da odbiju. Tražila je da sama otkupi ceo tiraž svog singla, na sto ispred čelnika kuće stavila je torbu punu para i rekla: "Sad više nemate nijedan razlog da me odbijete". Konačno, u leto 1977. izlaze pesme "Au, au" i "Upali svetlo", postaju hitovi, tiraž dostiže 87.000 primeraka. Zvezda je rođena.

Slađana Milošević svojim pesmama, ponašanjem i scenskim nastupima počinje da izaziva kontroverzne i oprečne reakcije javnosti, postajući tako sinonim slobodnog umetničkog izraza tog vremena, u kojem je vladalo duboko uverenje u komunizam i marksizam. Razbija sve moguće tabue, zabrane i probija cenzuru u medijima, odbijajući da se "ponaša po propisima".

foto: Printscreen

Ubrzo nakon što je krajem 1978. objavila singl "Seksi dama", politički vrh Jugoslavije proglašava je simbolom prozapadnjačke "džins" kulture i zabranjuje emitovanje njene muzike na televiziji i radio-stanicama. Zbog negativne kampanje u sredstvima informisanja Slađana doživljava nezapamćeni linč, ali u isto vreme događa se i čudan paradoks. Dok je ljudi na ulici čupaju za kosu, udaraju, vređaju i psuju jer su o njoj čitali sve najgore u medijima, fanovi na koncertima doživljavaju svojevrsnu katarzu od njene pojave. Tako se desilo da je jedan njen vatreni obožavalac posle koncerta u Splitu na njene oči pokušao da se ubije sletevši autom u ogromnu provaliju, pa je ona morala da silazi u ambis i spasava ga.

foto: Printscreen

Posle tog incidenta rok zvezda odlučuje da se povuče na neko vreme. Povratak na scenu usledio je turnejom po dijaspori, gde je obišla 60 gradova Nemačke, kao i mesta po Kanadi i Americi. Po dolasku u Jugoslaviju 1981. godine izriče joj se zabrana gostovanja u inostranstvu i predstavljanje zemlje u dijaspori zbog "nepodobnog" ponašanja na pomenutoj turneji. Posle opsežnih saslušanja, Državna bezbednost proglašava Slađanu američkim špijunom i počinje da vodi računa o njenom "ispravnom" ponašanju.

Godinu dana kasnije, zbog nemogućnosti da nastupa i objavljuje pesme, rokerka odlazi u Nemačku, gde je s tamošnjim muzičarima održavala koncerte i spremala novi materijal.

Čitajući stare tekstove i beleške o karijeri Slađane Milošević, jasno je da je ona podnela najveći teret u borbi za osvajanje slobode izražavanja u muzici, a u kojoj, zahvaljujući njoj, danas uživaju mnoge zvezde.  

Kurir.rs/I. Ercegovčević/ Foto: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...